Muziek

De symfonieën van Gustav Mahler

Auteur: Jan Auke Walburg | Nederlands | Paperback | 23 mei 2024 | 224 pagina's 

In zijn liefde voor de natuur en zijn intense beleving en reflectie op zijn gevoelens past Mahler feilloos in onze tijd. Jan Auke Walburg bespreekt van elke symfonie de relatie die de muziek heeft met de achtergrond en de gebeurtenissen in het leven van Mahler. Hij baseert zich daarbij op opmerkingen van Mahler zelf, van Alma, van zijn vrienden en andere tijdgenoten. Daarmee ontstaat een helder inzicht in de betekenis van de symfonieën, een boeiend portret van Gustav Mahler en een overzicht van het zo spannende fin du siècle van de negentiende eeuw. Die kennis versterkt de beleving en de ervaring van de muziek van Gustav Mahler.

€ 22,90


De Stradivarius van de keizer

Op zoek naar de cello’s van Joseph Hollman (1852–1936) | Auteur: Emile Hollman | Nederlands | Paperback | 14 juni 2024 | 160 pagina's

 

Hoe een Nederlandse cellist aan het Japanse Hof geraakte

‘Als cellist was hij een der grootsten van zijn tijd, zijn leven verliep tussen de groten der aarde’, schreef dichter Matthias Kemp bij het overlijden van de Maastrichtse cellist Joseph Hollman (1852-1926). Zijn vriend, de Franse componist Camille Saint-Saëns, droeg muziek aan Hollman op, en ook Hollman zelf componeerde niet onverdienstelijk.

Hij speelde over de hele wereld, van zijn woonplaats Parijs tot Buenos Aires en van New York tot Tokyo. Aan het einde van zijn leven, zo staat in de geschiedenisboekjes geschreven, schonk Joseph Hollman zijn peperdure Stradivarius-cello aan de keizer van Japan.

De journalisten George Vogelaar en Emile Hollman kunnen dat niet geloven en gaan op onderzoek uit. In De Stradivarius van de keizer schetsen zij een innemend portret van de cellist en zijn wereld.

€ 20,00


Niemandsnoten

Het verhaal van vier anonieme componisten | Auteur: Veerle Deknopper | Nederlands | Paperback |  29 maart 2024 | 164 pagina's

 

Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw werd er behoorlijk wat rondgereisd in Europa omwille van culturele redenen. Muziek was er één van. Brussel was op dat moment een belangrijk centrum waar vele componisten en muzikanten zich vestigden. Velen gingen eerst studeren in Italië en waren beïnvloed door de galante muziekstijl die daar tijdens deze periode furore maakte. Componisten zouden als echte netwerkers hun werk verspreiden over de rest van het continent. Zo vond onderzoekster en barokvioliste Ann Cnop vier partituren in deze stijl terug in een bibliotheek in Stockholm. Ze voldeden aan alle kwalitatieve eisen, maar hadden ook alle vier een zeer uniek karakter. Het leek alsof ze letterlijk spraken vanuit de buik van de componist, maar toch bleken ze anoniem. Samen met haar ensemble, Le Pavillon de Musique, nam Ann Cnop deze concerti op, te verkrijgen via www.lePavillondeMusique.be

Auteur Veerle Deknopper besloot het verhaal van de vier anonieme componisten in deze historische roman te vertellen en legt daarbij een aantal pijnpunten bloot van toen, zoals de positie van de Venetiaanse vrouwen die enkel achter de schermen konden musiceren, samen met ander maatschappelijk onrecht. Het werd een verhaal over doorzettingsvermogen en dromen waarmaken, een geschiedenis vol levenslust daar waar alles aanvankelijk verloren lijkt. Het verhaal volgt de lijn van de composities, waardoor de muziek beluisteren tijdens het lezen de lezer laat verzeilen in die wervelende wereld van driehonderd jaar geleden.

€ 18,95


De maestro met de breinaald

Op zoek naar het geheim van de grote dirigenten | Auteur: Christiaan Kuyvenhoven | Nederlands | Hardcover | 14 februari 2024 | 336 pagina's

Pa-pa-pa-paaa... Als twaalfjarig jochie hoort Christiaan de onheilspellende Vijfde Symfonie van Gustav Mahler voor het eerst. Het stuk laat hem niet meer los. Het gedonder van de trom! De statige passen van de trompet! Op de platenhoes vindt hij een man in rokkostuum, die met zijn rug naar het publiek staat en een stokje in de hand houdt. Kleine Christiaan doet hem urenlang na, de breinaald van zijn oma in de aanslag, tot hij de violen kan laten huilen op commando - bravo voor de maestro met de breinaald!

Vijfentwintig jaar later is Christiaan een gevierd concertpianist en presentator. Maar zijn fascinatie voor de baton blijft bestaan. In De maestro met de breinaald trekt hij door eeuwen muziekgeschiedenis. Hij neemt je mee op sleeptouw door Europa, met als reisgezellen de grote orkestleiders van vroeger en nu.

Een niet te missen avontuur voor iedereen die liefde koestert voor muziek.

 

"De passie van deze virtuoze alleskunner spat van ieder woord. Christiaan sleept je mee op zijn persoonlijke ontdekkingstocht dwars door de muziekgeschiedenis. Zijn vuur, talent en inspiratie zijn aanstekelijk en zelfs ontroerend." (Arthur Japin, schrijver)

"Wat een heerlijk toegankelijk boek over klassieke muziek. Christiaan is een rasverteller en opent een heel nieuwe wereld voor de kenner en voor de nieuwkomer." (Francis van Broekhuizen, operazangeres)

€ 24,99


Een huis vol muziek

De mooiste stukken van Paul Witteman | Auteur: Paul Witteman | Nederlands | Paperback | 19 oktober 2023 | 320 pagina's

Paul Witteman is de muzikale gids die je eenieder gunt. Floris Kortie – jarenlang medepresentator in Podium Witteman – brengt de mooiste columns, essays en andere stukken van Witteman samen.

Paul Witteman was jarenlang de bekendste journalist van Nederland, maar zijn grote liefde is de muziek. Hij schreef meer dan vierhonderd stukken over zijn favoriete componisten en hun vaak getroebleerde levens, maar ook over zijn muzikale familie en de rol van muziek in zijn eigen leven. Het zijn stukken die iedereen de klassieke muziek in slepen. Witteman is de muzikale gids die je eenieder gunt. Daarom selecteerde Floris Kortie – jarenlang zijn muzikale metgezel in het televisieprogramma Podium Witteman – de mooiste columns, essays en andere schrijfsels. Op originele wijze brengt hij de teksten van Witteman samen én voorziet ze van aanvullingen, muzikale hoor en wederhoor en deskundig commentaar. Zo ontstaat een bijzonder portret van de nestor van de Nederlandse journalistiek. Twee verschillende generaties, uiteenlopende smaken, botsende opvattingen maar hetzelfde enthousiasme voor het wonder van de muziek maken dit een onweerstaanbaar boek.

 

€ 22,50


Plaat voor je kop

Op ontdekkingsreis door 60 jaar muziekgeschiedenis | Auteur: Wouter Bessels | Nederlands | Paperback | 20 september 2023 | 300 pagina's

 

Journalist en muziekkenner Wouter Bessels schreef tussen 2009 en 2015 meer dan 150 muziekcolumns, waarin hij de lezer onderdompelt in de fascinerende wereld van de pop, rock, soul, blues, jazz en elektronische muziek. Met zijn scherpe pen en grenzeloze passie neemt hij je mee op reis door zestig jaar muziekgeschiedenis: van voetnoten tot wereldberoemde hits en van eendagsvliegen tot bekende namen uiteenlopend van Glenn Campbell, Miles Davis, Elton John, Daniël Lohues en Joni Mitchell tot DJ Shadow, Grace Jones, Michael Stearns, Nadieh en Gerry Rafferty. Met een scherp oog voor detail en een onmiskenbaar gevoel voor humor analyseert Bessels de evolutie van de populaire muziek en de culturele invloeden die haar hebben gevormd. Hij werpt een kritische blik op de grootste sterren van de industrie, onthult verborgen juweeltjes en ontmaskert muzikale trends die komen en gaan. Plaat voor je Kop is meer dan alleen een keuze uit zijn columns; het is een ode aan de rijkdom en veelzijdigheid van de muziekgeschiedenis. Bessels deelt zijn persoonlijke ervaringen, herinneringen en inzichten, en weet op de lezer te raken met zijn levendige schrijfstijl. Bij elke column is een korte discografie toegevoegd, met steeds drie albums, tien liedjes en compilatiealbums als richtingaanwijzer om je uit te dagen, op ontdekkingstocht te gaan en je eigen muzikale horizon te verbreden. Of je nu een doorgewinterde muziekfanaat bent, een beginnend liefhebber die graag dieper in de materie wilt duiken of je gewoon wilt genieten van meeslepende verhalen, dit boek biedt voor elk wat wils. Plaat voor je Kop is een must-have voor iedereen die houdt van de kracht van muziek en het verhaal achter de plaat. 

€ 27,50


Levensherinneringen

Zelfportret van 'de Duitse Paganini' | Auteur: Louis Spohr | Uitgever: de Arbeiderspers | Nederlands | Paperback | 29 augustus 2023 | 612 pagina's 

Louis Spohr (1784-1859) is een van de weinige grote musici van wie we een autobiografie bezitten. Deze boomlange ‘Duitse Paganini’ was in heel Europa beroemd als violist, pedagoog, componist en dirigent. Hij was een van de eerste dirigenten die een orkest leidde met een dirigeerstokje en niet meer als violist vanaf de concertmeestersstoel. Zijn symfonieën, opera’s, kamermuziek en vioolconcerten markeren de overgang tussen klassieke en romantische muziek.

In zijn memoires leren we een zelfbewuste, beminnelijke virtuoos kennen. Beeldend beschrijft hij tournees per koets en boot door heel Europa, van Londen tot Sint-Petersburg, van Hamburg tot Rome. Naast zijn ontmoetingen met historische figuren als Beethoven, Paganini, Goethe en Napoleon, noteert hij ook enkele dramatische gebeurtenissen uit zijn persoonlijke leven.

Deze Levensherinneringen bieden niet alleen een fascinerende reis door het muzikale leven van de vroege negentiende eeuw maar zijn tevens het verslag van Spohrs streven om muziek van vrolijk divertissement te verheffen tot een echte kunstvorm.

 

€ 37,50


Violist

Spelen en leven in het Koninklijk Concertgebouworkest | Auteur: Marc Daniel van Biemen | Nederlands | Paperback | 25 mei 2023 | 240 pagina's

 

Unieke inkijk in de wereld van de klassieke muziek.

Spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest is voor de meeste musici slechts een droom. Maar Marc Daniel van Biemen lukte het om op vierentwintigjarige leeftijd een plek als eerste violist in een van ’s werelds beroemdste orkesten te bemachtigen. In Violist neemt hij de lezer mee in de wereld van de klassieke muziek. Waarom is het strijkkwartet de heilige graal? Wat maakt een dirigent zo goed in zijn vak? Hoe ziet het leven on the road eruit? Maar ook de schaduwzijde van het muzikantenbestaan komt aan bod. In ontroerende en aangrijpende passages schetst Marc Daniel een intiem beeld van zijn ingewikkelde jeugd, als kind van een strenge, bevlogen en alcoholistische vader. Dit maakt Violist tot een indringende vertelling over het leven van een jonge musicus in het Concertgebouworkest.

€ 23,99


Soms als ik een vlinder zie

Boek met QR code | Auteur: Boudewijn de Groot | Nederlands | Hardcover | 26-10-2022 | 38 pagina's

 

De nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lezen en luisteren als gedichten. Als miniverhalen, over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, de giraf die bang is om zijn nek te breken en de zebra die zomaar midden op straat ligt, om er maar een paar te noemen.

Mark Janssen maakte er prenten bij waar je steeds opnieuw wilt induiken en vanzelf van gaat meezingen, terwijl je je onderdompelt in de muziek van Boudewijn de Groot en zijn vrienden. In deze druk een qr-code naar de playlist op Spotify.

€ 18,99


Fiori musicali in de hortus musicus

Over componisten, hun muze en merkwaardige muziekstukken | Auteur: Rb de Graaf | Nederlands | Paperback | Druk: 1 | juli 2022 | 103 pagina's

 

Als u dit boekje Fiori musicali openslaat, gaat u dwalen door de tuin der muziek, waarin u allerlei soorten bloembedden zult vinden; het is een vreemde collectie aan bloemen, die daar met hun kleurenpracht, in een verbazingwekkende verscheidenheid, afkomstig uit allerlei landen en tijden, staan te pronken. Er zijn natuurlijk bloemen bij die u kent, maar het kan zijn dat er een aspect belicht wordt dat u misschien onbekend is. Ook zijn er bloemen die vele jaren in het verborgene gebloeid hebben, maar pas laat tot nieuw leven zijn gewekt. Zo zijn er bloemen afkomstig uit een kloostertuin in het Brabantse land, die daar enige eeuwen geleden in de Zuidelijke Nederlanden in het verborgene hebben gesluimerd, waarvan het bestaan pas in de jaren 80 van de vorige eeuw onthuld is. Er zijn ook bloemen die de componist Georg Friedrich Haendel uit andermans tuinen heeft geplukt en in zijn eigen tuinen heeft geplant, hij was ook een veelvuldig gebruiker van zijn eigen bloemenoogst. Dat deed bij voorbeeld Johann Sebastiaan Bach ook: bloemen plukken in zijn eigen tuin en in die van zijn collegae om ze om te vormen tot nieuwe producten. We komen ook langs bloemen, die door verschillende componisten aan hun dierbare dames in bewondering zijn aangeboden. Er is van alles wat. U zult misschien verward raken door de veelkleurigheid en de bontheid van al die boeketten die geplukt worden, maar daarmee wordt eentonigheid vermeden. Hopelijk bent u nieuwsgierig geworden om aan de wandelingen door de muziektuin te beginnen. U kunt natuurlijk ook maar enkele bloemen plukken; dan bewaart u de rest voor later. Ik wens u veel plezier met het bloemen plukken in muziekland. Ik hoop dat de kennismaking met zaken en personen die de achtergrond van sommige muzikale bloemen vormen bij zal dragen aan het genieten van de muziek. Misschien luistert u dan met nog meer genoegen en verbazing naar het wonder dat muziek heet.

€ 15,00


La bande dessinée de Drs P.

Auteur: Drs P. | Nederlands | Hardcover | Druk: 1 | maart 2022 | 64 pagina's

 

Een tiental fijne liederen van Drs. P schitterend verstript door de Beverwijkse stadsdichter, filmmaker, tekenaar en beeldend kunstenaar Frits Smid. Met onder meer de verstripping van Dodenrit, De Veerpont en Het Trapportaal.

€ 24,99


Bach - zijn meesterwerken en muzikale universum

Auteur: Christoph Wolff | Uitgeverij Bijleveld | Nederlands | Paperback | Druk: 1 | mei 2020 | 464 pagina's.

Met «Bach – zijn meesterwerken en muzikale universum» heeft de eminente Bach-kenner Christoph Wolff een nieuwe kroon gezet op de meer dan vijftig jaar door hem verricht onderzoek naar het werk en het leven van de veelzijdigste en invloedrijkste componist uit de westerse cultuur geschiedenis. Als de meest vooraanstaande Bach-geleerde van onze tijd biedt hij in dit boek een uniek en ongeëvenaard perspectief op het oeuvre van het muzikale genie. Aan de hand van even fijnzinnige als verhelderende analyses van sleutelwerken zoals «Das Wohltemperierte Klavier», de koraalcantates, de «Matthäus-Passion», de «Goldbergvariaties», «Die Kunst der Fuge» en de «Mis in b» biedt Wolff een overweldigend rijk palet aan inzichten in Bachs meesterwerken alsook in zijn muzikale universum waar hij als componist alle denkbare grenzen verlegde.

€ 39,90


De johannes-Passion Complete luistergids

De johannes-Passion Complete luistergids - Waarom Bachs kleine passie minstens zo mooi is als de Mattheüs | Auteur: Mischa Spel/Floris Don | Uitgever: J.M. Meulenhoff | Nederlands | Hardcover | Druk: 1 | januari 2018 | 192 pagina's

 

Nergens anders ter wereld worden Bachs passies zo vaak uitgevoerd als in Nederland. En de laatste jaren is de Johannes bezig aan een opmars. Terecht, want deze passie is net zo fenomenaal als de Matthäus. Met zijn Johannes-Passion verrichtte Bach baanbrekend werk: niet eerder was er een passie geschreven van zo'n omvang en met zo'n dramatiek. De nadruk in de Johannes-Passion ligt op Jezus als verlosser van de mensheid en minder, zoals in de Matthäus-Passion, op het menselijke lijden van Jezus.

Na het grote succes van de luistergids over de Matthäus-Passion laten de auteurs ons nu ook beter luisteren naar Bachs Johannes-Passion. Ook in deze complete luistergids komen muziekkenners aan het woord over hun favoriete aria's, koren, duetten en ariosi. En natuurlijk mag een hoofdstuk over de verschillen tussen de twee passies niet ontbreken. Deze unieke gids biedt zowel de doorgewinterde als de beginnende muziekliefhebber nieuwe kapstokjes om de luisterervaring mee te verdiepen - tijdens het concert of gewoon thuis.

Met medewerking van o.a. Pierre Audi, Christoph Prégardien, Robert Holl, Nathalie Stutzmann, Antoine Bodar en Jaap van Zweden

€ 19,99


De grote Bach atlas

De grote Bach atlas | Auteur: Govert Jan Bach | Uitgever: Rubinstein Publishing Bv | Nederlands | Hardcover | Druk: 1 | maart 2020 | 168 pagina's

 

Johann Sebastian Bach was behalve een geniaal componist ook een gewiekste sociale klimmer. Al op zeventienjarige leeftijd begon hij zijn carrière als orgelkeurmeester. Bach zorgde er altijd voor dat zijn volgende aanstelling hem een treetje hoger op de carrièreladder bracht – met bijbehorend salaris. Zijn uitzonderlijke talent, doorzettingsvermogen én zakelijk inzicht brachten hem onder meer naar wereldsteden als Lübeck, Hamburg en Leipzig. Maar ook naar het wonderlijke mini-Versailles in Köthen en zelfs het gevang aan het hof van Weimar.

De Grote Bach Atlas is een fascinerend verslag van Bachs rondreizen door Duitsland, dat in zijn tijd nog een lappendeken was van verschillende hertogdommen en stadsstaten. Deze bijzondere biografi e werpt een nieuw licht op het leven en de reizen van Bach, die vooral bekendstaat als brave huisvader en componist van religieuze muziek. Het boek is rijk geïllustreerd met bijzonder beeldmateriaal en bovendien voorzien van een uitgebreide muzieklijst. Na De Grote Van Gogh Atlas en De Grote Gauguin Atlas is dit een nieuw deel in de reeks over de bewogen levensverhalen van bijzondere kunstenaars.

€ 27,99


Beethoven

Beethoven | Uitgever: De Bezige Bij | Auteur: Jan Caeyers | Nederlands | Hardcover | Druk: 10 | november 2019 | 699 pagina's

 

Ludwig Van Beethoven is een van de grootste componisten aller tijden en is nog altijd uiterst populair. 'Beethoven. Een biografie', nu in een herziene editie, wordt wereldwijd beschouwd als het standaardwerk over de beroemde componist en zijn leven. Jan Cayers beschrijft Beethovens ontwikkeling als componist in de muziekwereld van zijn tijd. Hij portretteert Beethoven als geniaal musicus, met een uiterst gecompliceerde en gekwelde persoonlijkheid. Op onderhoudende wijze brengt hij de feiten uit Beethovens leven - zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de 'onsterfelijke geliefde', het drama van zijn doofheid - in verband met zijn werk. 'Beethoven' biedt een gedetailleerd beeld van de historische context en de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind achttiende, begin negentiende eeuw waarin Beethoven leefde. Daarnaast geeft het boek een helder beeld van zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.

€ 40,99


Nederland en Beethoven

Auteur: Emanuel Overbeeke | Uitgeverij Prominent | Nederlands | Paperback | Druk: 1 | juni 2020 | 384 pagina's

 

De wereld staat in 2020 uitgebreid stil bij het 250ste geboortejaar van Beethoven. Voor Emanuel Overbeeke was dat aanleiding om een boek te schrijven over de betekenis van deze componist voor de cultuur in Nederland sinds 1800. In die 250 jaar is Nederland sterk veranderd en het beeld dat men van Beethoven had, veranderde mee. Daarom is de Beethovenreceptie ook een spiegel van de tijd. ‘Nederland en Beethoven’ gaat daarom niet alleen over een van de grootste componisten aller tijden, maar ook over het muzikale leven in Nederland sinds 1800 tot nu. In dit geïllustreerde verhaal komen tal van aspecten van het muziekleven ter sprake, zoals concerten, componisten, muziekopnamen, boeken en cultuurbeleid, maar ook onderwerpen als politiek, religie, literatuur, sociale verhoudingen, verzuiling en ontzuiling. Muziek en geschiedenis gaan in dit boek hand in hand. Over de auteur Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziekwetenschap in Utrecht bij Marius Flothuis en in New York bij Charles Rosen. Eerder schreef hij boeken over onder meer Debussy, Stravinsky, Boulez, muziek voor Pasen, componisten en de dood, Vestdijk en de muziek plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten. Hij schrijft veel artikelen, recensies en geeft inleidingen en lezingen.

€ 24,95


Schubert

Schubert -  De biografie | Auteur: Yves Knockaert | Uitgeverij Pelckmans Uitgevers Nv Nl1 | Nederlands | Druk: 1 | april 2019 | Hardcover | 320 pagina's

 

In zijn korte leven was Franz Schubert veel meer dan de componist van "De forel' en andere klassieke liederen. Zo zijn er nog clichés aan herziening toe. Schubert was geen artiest die zich volledig liet onderhouden door zijn vrienden, meer dronken was dan nuchter, financieel steeds aan de grond zat, niet wist hoe zijn muziek te verkopen. Yves Knockaert schetst een waarachtig en fascinerend beeld van een van de populairste klassieke componisten. Schubert was een mens van vlees en bloed. Hij verzette zich actief tegen het repressieve regime van Metternich en tegen de censuur. Hij vocht jaar in jaar uit om het operapodium te bereiken, maar mislukte keer op keer omdat de Italiaanse mode over Wenen heerste. Hij had veel respect voor Beethoven, maar moest niet onderdoen voor hem omdat zijn benadering van romantiek compleet anders was. Hij bewoog zich niet buiten zijn burgerlijke milieu, was geen virtuoos, eerder bescheiden en bedeesd, maar tegelijk zo gevoelig en genuanceerd in elke gecomponeerde noot.

€ 32,00


Maria Callas

Maria Callas , Het dramatische leven van de meeste betoverende zangeres van de twintigste eeuw, Ariana Huffington. Uitgever: Xander Uitgevers B.V., 432 pagina's.

 

Callas: de meest getalenteerde en betoverende zangeres van de twintigste eeuw, een stijlicoon, maar bovenal een vrouw met een dramatisch leven vol uitersten. Deze biografie brengt Callas briljant tot leven: van haar transformatie van mollig, pijnlijk verlegen meisje tot de prachtige, gevierde sopraan en het innerlijke conflict met haar larger-than-life-imago. Die innerlijke strijd is het middelpunt van haar leven. Met behulp van een schat aan eerder niet gepubliceerd materiaal en tal van interviews documenteert Huffington de eindeloze conflicten tussen Callas en haar moeder, haar diep emotionele relatie met haar stem, de geleidelijke ondergang van haar eerste huwelijk, de gepassioneerde liefdesrelatie met Aristoteles Onassis, haar pijn en vernedering toen hij haar verliet en haar geheime abortus. Het resultaat is een ontroerend portret van een grootse artieste.

€ 21,99