Uitgebreide informatie Samenleving & Wetenschap

Het gebeurde in het westen - isbn 9789089759443

De Heinekenontvoering - 1983 | Auteur: George Boellaard | Nederlands | Paperback | 2 juli 2024 | 448 pagina's

Eind jaren zeventig hebben Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout een clean run van een decennium vol goed geplande inbraken en overvallen op hun naam. De politie is zich van hun identiteit niet bewust. Op de buitenwereld maken de drie mannen de indruk geslaagde vrije jongens te zijn. In zaken zijn ze misschien niet altijd even handig, maar ze rijden in dure auto’s en gaan op verre vakanties. Dus dat ze iets goed doen, valt niet te ontkennen. In 1980 sluit Willem Holleeder zich, op voorspreek van Cor van Hout, aan bij het trio. Hij debuteert als bendelid bij de brutale overval op het Amsterdamse districtspostkantoor. Begin 1983 zijn de mannen toe aan iets groters. Ze willen een ‘bekend persoon’ ontvoeren. Dit boek vertelt het verhaal van de spectaculaire Heinekenontvoering. Heel Nederland was verbijsterd. Frans Meijer anno nu: ‘Iets plannen is een ding, het uitvoeren een ander. Bij een bankoverval is het voorbij wanneer je een loods binnenrijdt en de deuren achter je sluit. Dan ben je veilig en volgt de opluchting, de vreugde. Toen we Heineken in zijn cel hadden gestopt, was het anders. Toen kwam het besef. De spanning kon er niet uit. Cor stond tegen een muur over te geven. Alles liep anders, uiteindelijk…’ Dit boek voert de lezer terug naar het Amsterdam van 1983. Het is de ware geschiedenis van Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder en hoe zij bekend werden als de meest beruchte gangsters van Nederland. Historicus George Boellaard (1960) heeft een atelier voor de restauratie van Hollandse en Vlaamse meesterschilderijen. In zijn vrije tijd werkte hij, met onderbrekingen, acht jaar aan de geschiedenis van de Heinekenontvoerders. Boellaard baseert zich op het authentieke manuscript van zijn broer Jan, een van de ontvoerders. Daarnaast doet hij zelf onderzoek en spreekt hij betrokkenen.

 

Terug

€ 28,99


Niets is wat het lijkt - isbn 9789021343303

Auteur: Diederik De Geus | Uitgever: Alfabet uitgevers | Nederlands | Paperback | 04 juli 2024 | 288 pagina's

 

Een indringende kijk achter de schermen van de politie, waar een onvermoeibare agent PTSS oploopt.

Zeventien jaar lang werkte Diederik de Geus bij de politie Noord-Holland Noord. In Niets is wat het lijkt neemt hij ons mee in het dagelijkse politiewerk. Daarbij ontmoet hij veel mooie mensen, maar net zo goed kan een dienst zinderend spannend zijn, want niets is wat het lijkt. Zo neemt een melding door een oliebol een fatale wending, staat Diederik in zijn eentje bij een ongeval met negen slachtoffers waaronder twee doden en werd er van dichtbij een vuurwapen op hem gericht door iemand die in een psychose zat. Met dank aan zijn professionaliteit, alertheid en zijn collega’s weet Diederik het er steeds goed vanaf te brengen. Maar het heftige werk vergt zijn tol. Omdat de mankracht ontbreekt om na een knotsgekke dienst tot rust te komen, daalt zijn stresslevel niet meer en ontwikkelt Diederik PTSS. Inmiddels is hij volledig afgekeurd en kan hij het werk waar hij ondanks alles zo van houdt niet meer uitoefenen. Met Niets is wat het lijkt schreef Diederik een prachtig boek over het bijzondere werk dat politiewerk is. Wie het leest zal voor altijd met meer bewondering kijken naar de agenten op straat.

 

Terug

€ 22,99


Ruzland - isbn 9789044654509

Land in oorlog met zichzelf en met de wereld | Auteur: Eva Cukier | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 13 juni 2024 | 288 pagina's

 

In de vroege ochtenduren van 24 februari 2022 vielen Russische troepen op bevel van president Poetin buurland Oekraïne binnen. Beelden van vernietiging en van bloedig geweld tegen de Oekraïense burgerbevolking gaan sindsdien de wereld over. Terwijl de wereld in afschuw toekijkt hoe Oekraïne met bommen wordt bestookt, krijgen burgers in Rusland een heel ander beeld van de oorlog voorgeschoteld: eentje waarin het Russische volk de strijd aanbindt met een ‘naziregime’ in Kyiv en een vuist maakt tegen het imperiale Westen. Om critici en journalisten de mond te snoeren voeren de autoriteiten een keiharde militaire censuur in en wordt iedere vorm van verzet hard gestraft.

Als een van de weinige westerse correspondenten bleef Eva Cukier in Rusland, om van binnenuit verslag te doen van de effecten van de oorlog, de repressie en de propaganda en de westerse sancties op de Russische samenleving. Zij reisde door het land en sprak met inwoners van de Zwarte Zee tot ver in Siberië over de impact van oorlog en repressie op hun levens. Haar indrukken en ervaringen geven een unieke en waardevolle inkijk in het leven in het Rusland van Poetin, dat steeds verder isoleert en waar onafhankelijke journalistiek zeldzaam is geworden.

 

Terug

€ 22,99


Vos in de VS - isbn 9789048871520

Auteur: Michiel Vos | Uitgever: Hollands Diep | Nederlands | Paperback | 21 mei 2024 | 400 pagina's

 

Een levendige verkenning van het moderne Amerika

In de twintig jaar dat hij in de Verenigde Staten woont, heeft de bekende Amerika-correspondent Michiel Vos zich aangepast van een naïeve immigrant met romantische ideeën over zijn nieuwe land tot een burger die zijn geadopteerde vaderland een spiegel kan voorhouden. Als Nederlandse jongen uit Maastricht nam hij afscheid van zijn moederland, trouwde in een bekende Amerikaanse politieke familie en werd hij Amerikaan.

In een poging de mythologie van zijn Nieuwe Wereld te ontrafelen, neemt Michiel ons mee naar the American way of life of wat daar nog van over is, en opent hij deuren naar het Amerikaanse establishment; hij ontmoet presidenten, popidolen, Hollywoodsterren en gewone, veelal boze Amerikanen. Aan de hand van smakelijke en humorvolle anekdotes beschrijft hij het Amerika van de 21e eeuw.

 

Terug

€ 22,99


Mevrouw, doen we iets leuks vandaag - isbn 9781913980801

Een intiem portret van een leven voor en tussen pubers | Auteur: Mieke Roose | Nederlands |  Paperback | 17 mei 2024 | 334 pagina's

 

Het onderwijs komt vaak in de media, helaas niet altijd in een positief daglicht. Iedereen heeft er wel zijn mening over: ‘We zouden dit, we zouden dat…’ Maar hoe is dat nu echt, dat beroep van leerkracht? Hoe voelt het om jaar in jaar uit voor de klas te staan? Daar wordt zelden over geschreven.

Gedurende 38 jaar was ik leerkracht Frans. Ik stond in twee verschillende middelbare scholen, in twee verschillende provincies, in drie verschillende onderwijsvormen. Ik begon in een meisjesschool en zag die stilletjesaan gemengd worden. De visie op taalonderwijs werd helemaal op zijn kop gezet. Ik maakte de opkomst mee van de computer en de nieuwe technologieën. Jongeren geboren en getogen in de naburige gemeenten kregen steeds meer klasgenoten van over de hele wereld. De druk van de maatschappij op het onderwijs werd groter en groter en de werkdruk binnen de scholen nam zienderogen toe.

Het totaalplaatje veranderde dus grondig, maar er was één gegeven dat hetzelfde bleef doorheen al die jaren: de ziel van de puber. Voortdurend de grenzen aftastend, bruisend van energie of juist niet, emotioneel, gevoelig, zoekend, onzeker en o zo kwetsbaar…

Voor en tussen hen mogen staan, een heel beroepsleven lang, het is niet altijd evident en regelmatig zelfs aartsmoeilijk, maar wat is het heerlijk en verrijkend als je onder het pubermasker de echte mens mag ontmoeten! Dan kan er heel veel en krijg je als leerkracht hun totale vertrouwen en hun onvoorwaardelijke liefde.

Dit wederzijdse spel van vallen en opstaan, het blijven geloven in je job ondanks alles, het hartverwarmende gevoel dat je overspoelt als jongeren je waarderen voor wie je bent als mens en voor wat je hen te bieden hebt als lesgever, over dit alles is heel weinig geweten in de buitenwereld. Ik geef er graag een inkijk in…

 

Terug

€ 24,00


Dagboek van een strafpleiter - isbn 9789401499903

Spannende misdaadzaken, aangrijpende dossiers en pleiten op pumps | Auteur: Romy Geysen | Uitgever: Lannoo | Nederlands | Paperback | 23 mei 2024 | 208 pagina's

 

De ene dag word je uit je bed gebeld om de verdachte van een moordzaak te ontmoeten, de volgende sta je in de rechtbank voor de verdediging van een drugsbaron, om daarna nog even binnen te wippen in de gevangenis voor een babbel met een gedetineerde. En ondertussen moet je ook nog eens zorgen dat je niet met je hakken over je toga struikelt…

Weinig beroepen spreken zo tot de verbeelding als dat van een strafpleiter, en weinig strafpleiters kunnen hun dagelijkse belevenissen zo sappig navertellen als de Kempense 'leading lady' Romy Geysen. Ondertussen 15 jaar werkt ze als een van de weinige vrouwen in het strafrecht, waar ze niet alleen haar cliënten, maar ook zichzelf soms stevig moet verdedigen tegen de clichébeelden.

Al net zo verslavend als de vorige boeken in de dagboekreeks, maak je in Romy's verhalen kennis met een diverse stoet aan cliënten en hun vele kleinmenselijke kantjes. Van pechvogels die op onfortuinlijke wijze in aanraking kwamen met de criminaliteit, tot doorwinterde beroepscriminelen die politie en justitie graag in het harnas jagen. Tussendoor laat Romy ons ook binnen in haar eigen gedachten en zien we haar groeien van een jong, bij momenten naïef groentje tot een zelfverzekerde strafpleiter.

 

In deze serie verschenen ook: 'Dagboek van een dierenarts', 'Dagboek van een spoedarts' en 'Dagboek van een vroedvrouw'.

 

Terug

€ 22,99


De mens is een plofkip - isbn 9789400410565

Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt | Auteur: Teun van de Keuken | Nederlands | Hardcover | 30 april 2024 | 160 pagina's

 

Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?

In De mens is een plofkip legt Teun van de Keuken de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.

 

Terug

€ 18,99


Leuker kunnen we het niet maken - isbn 9789401620734

Hoe één vrouw bleef strijden voor rechtvaardigheid in het toeslagenschandaal | Auteur: Renske Leijten | Uitgever: Xander | Nederlands | Paperback | 07 mei 2024 | 384 pagina's

 

In dit ontluisterende boek geeft voormalige Tweede Kamerlid Renske Leijten een gezicht aan het toeslagenschandaal. Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende, met geldproblemen, stress en een eindeloze juridische strijd als gevolg. Renske Leijten was een van de belangrijkste politieke aanjagers die zich vastbeet in dit dossier. Uiteraard stond ze hier niet alleen in: ze werkte nauw samen met advocaat Eva González Pérez. Bij haar zochten de eerste toeslagenouders al in 2014 juridische hulp.

Maar wie is Eva González Pérez eigenlijk, en wat beweegt haar? Waarom wist juist zij door te dringen tot de top van bestuurlijk Nederland, en hen tot openheid te dwingen? Renske Leijten vertelt haar verhaal, en reconstrueert hoe de inspanningen van Eva – met behulp van cruciale documenten van binnenuit – ertoe leidden dat een van de grootste politieke schandalen in de recente Nederlandse geschiedenis aan het licht werd gebracht.

Op invoelende wijze beschrijft Leijten de persoonlijke, menselijke kant van de zaak die jarenlang voorpaginanieuws was, en uiteindelijk zelfs zou leiden tot de val van kabinet Rutte III.

 

Terug

€ 24,99


Het nieuwe IJzeren Gordijn - isbn 9789463823326

Hoe de machtspolitiek terugkeert in Europa | Auteur: Rob de Wijk | Nederlands | Paperback | 

22 februari 2024 | 368 pagina's

 

Een hoogst urgent en actueel boek. Na dertig jaar militaire verwaarlozing, morele politiek en zelfoverschatting is niet alles verloren, maar zijn er juist kansen voor onze welvaart en veiligheid.

Europa lijdt al meer dan dertig jaar aan zelfoverschatting, stelt Rob de Wijk in dit urgente en hoogst actuele boek. Een pijnlijke realiteit, waarmee wij door de oorlog in Oekraïne hardhandig zijn geconfronteerd. Als winnaar van de Koude Oorlog vond Europa zijn economische systeem en democratische en humanitaire waarden superieur aan die van andere landen. Eeuwen van machtspolitiek maakten daarom plaats voor een idealistisch buitenlandbeleid, waarbij defensie steeds verder werd uitgekleed. De rekening van dit denken kregen wij gepresenteerd op 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Machtspolitiek bleek toch niet verdwenen. De militaire dreiging voor Europa evenmin, maar dat kon zichzelf intussen allang niet meer verdedigen. De prijs van dertig jaar militaire verwaarlozing, morele politiek en zelfoverschatting is hoog. We stevenen af op een permanente confrontatie met Rusland, op een nieuwe Koude Oorlog en een nieuw IJzeren Gordijn. Maar niet alles is verloren, concludeert De Wijk in dit fascinerende nieuwe boek. De Oekraïneoorlog heeft Europa gedwongen zich aan te passen aan een nieuwe tijd. En paradoxaal genoeg liggen daarin juist kansen om onze welvaart en veiligheid beter te verankeren.

 

Terug

€ 23,99


Uiterst vertrouwelijk - isbn 9789021489636

Achter de schermen van de Nederlandse geheime diensten | Auteur: Constant Hijzen & Bart Jacobs | Nederlands | Paperback | 23 april 2024 | 288 pagina's

 

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland geheime diensten opgericht. Ze verzamelden informatie over de dreiging die uitging van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije. De rol en de zichtbaarheid van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten is sindsdien geleidelijk gegroeid, bijvoorbeeld bij het tegengaan van economische of militaire spionage, het voorkomen van terroristische aanslagen en het beletten van buitenlandse inmenging in de Nederlandse samenleving.

 

Over de vroege jaren van de diensten is nog weinig bekend. Daarom is het van historisch belang dat de aivd onlangs een intern rapport over de Nederlandse geheime diensten in de periode 1912-1947 heeft vrijgegeven. Die geschiedenis is geschreven door een insider, M. de Meijer: zijn werkgever, de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst, wilde niet dat de verhalen uit die tijd verloren zouden gaan. De Meijer kon zich deels baseren op documenten die hij na de Duitse inval in zijn achtertuin had begraven. Het rapport geeft een zeldzame inkijk in de geschiedenis van de geheime diensten tot en met de Tweede Wereldoorlog.

 

In Uiterst vertrouwelijk gebruiken diverse experts de geschiedschrijving van De Meijer om te reflecteren op inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij werpen licht op de wereld die De Meijer beschrijft en verbinden die met huidige ontwikkelingen. Wat waren de vijandbeelden van Nederlanders? Hoe zijn de taken van geheime diensten veranderd? En hoe verhouden ze zich tot de democratische rechtsstaat? Dit boek laat zien hoe het eenvoudige documentatiewerk van enkele militairen uitgroeide tot professionele organisaties waar duizenden mensen werken.

 

Terug

€ 23,50


PRIO 1 - isbn 9789402714340

De dagelijkse praktijk van een brandweerman | Auteur: Tom van der Weerd | Uitgever:  HarperCollins | Nederlands | Paperback | 23 april 2024 | 288 pagina's

 

Tom van der Weerd, brandweerman en Qmusic-dj, geeft met PRIO 1 een unieke en openhartige kijk in de wereld van de brandweer.

Laten brandweermannen werkelijk alles uit hun handen vallen als de pieper gaat? Gaan ze echt op pad voor katten die in bomen zijn geklommen? Hoelang duurt het voor de brandweer in de wagen zit na een melding? En waarom rukken ze soms ook uit als er geen brand is?

Tom van der Weerd is al jarenlang actief als brandweerman, naast zijn werk als dj bij Qmusic. Het vak werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader. Hij begon op zijn vijftiende bij de jeugdbrandweer en is tegenwoordig werkzaam als bevelvoerder op de kazerne in Kampen.

Van woningbranden tot drenkelingen in de IJssel, en van verdachte gasmeldingen tot reddingen met de hoogwerker: in dit boek geeft Tom aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms gekke verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van zijn dynamische baan als hulpverlener.

 

Terug

€ 20,99


Het geluid van de stilte - isbn 9789021489896

Een jaar leven in een voortrazende orkaan | Auteur: Inez Weski | Nederlands | Paperback | 19 april 2024 | 280 pagina's  

Het geluid van de stilte is het persoonlijke verhaal van strafadvocaat Inez Weski, die op 21 april 2023 werd gearresteerd en naar een onbekende ondergrondse plaats in isolatie werd weggevoerd. Ze leek van de aardbodem verdwenen. Voor het eerst vertelt zij over die tijd in detentie, over de traumatische maar soms ook absurde gebeurtenissen.

Haar boek gaat over het eenzame lot van de advocaat. Over misbruik van macht en het opstaan tegen overheersing. Over mededogen en moed, en over hoe zij met de kracht van haar voorouders haar lot als geheimhouder zal blijven dragen. Bevlogen als altijd spreekt Weski over het belang van de rechtsstaat en weet ze dit alles te overleven door haar analytisch vermogen en haar humor.

 

Terug

€ 22,99


Milde klachten - isbn 9789403131191

Auteur: Sanneke van Hassel | Nederlands | Paperback | 18 april 2024 | 208 pagina's

 

Een gezin dat tijdens de lockdown een rampzalige 1 april viert, een schoonmaakster die in een leeg kantoor een vrouw tegenkomt die het thuis niet uithoudt en een huisarts die online wordt bedreigd. Met Milde klachten brengt Sanneke van Hassel tien indringende verhalen die zich afspelen in een tijd van geen handen schudden, spatschermen en blauwe luchten, van beperkende maatregelen en lief zijn voor elkaar. De verhalen, geschreven in een heldere stijl met geladen zinnetjes, werken subtiel op elkaar in. Met onvergetelijke beelden laat Van Hassel zien hoe de pandemie ons bij elkaar bracht én uiteendreef.

 

Terug

€ 21,99


Ondernemers in het wild - isbn 9789044644883

Het ontluisterende verhaal van een club witte weldoeners in Afrika | Auteur: Olivier van Beemen | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 19 april 2024 | 328 pagina's

 

African Parks geldt als hét succesnummer binnen de natuurbescherming. De organisatie, opgericht door Paul Fentener van Vlissingen en trouw gesteund door de Nationale Postcode Loterij, heeft in meer dan twintig Afrikaanse natuurgebieden het volledige gezag overgenomen van de staat. Ze beheert een oppervlak vergelijkbaar met Groot-Brittannië, met steun van westerse regeringen, de Europese Unie en filantropische miljardairs. Maar is het nog van deze tijd, een merendeels witte directie die beslist wat er in Afrika gebeurt? En werkt de militaire aanpak van African Parks niet averechts? Veel omwonenden zijn ontevreden over het meedogenloze optreden van de rangers. Na zijn prijswinnende onderzoek naar Heineken in Afrika komt journalist Olivier van Beemen opnieuw met een onthullend en vlot geschreven boek. Hij deed ruim drie jaar onderzoek, sprak met bijna driehonderd bronnen en reisde naar zes landen. Hij liet zich niet afschrikken door vier dagen gevangenschap en een beschuldiging van spionage in Benin, gevolgd door deportatie, en evenmin door de hardnekkige tegenwerking of de dreiging met een miljoenenclaim van African Parks zelf.

 

Terug

€ 22,50


Mes - isbn 9789493339248

Auteur: Salman Rushdie | Uitgever: Uitgeverij Pluim | Nederlands | Paperback | 16 april 2024 | 216 pagina's

In augustus 2022 werd Salman Rushdie aangevallen op een podium in New York, waardoor hij bijna het leven liet. Sinds 1989 leefde Rushdie met de dreiging van de over hem uitgesproken fatwa naar aanleiding van het verschijnen van De duivelsverzen. Mes is het verslag vanaf het moment dat de traumahelikopter arriveerde tot de onzekere dagen in het ziekenhuis en het begin van een lange revalidatie. Rushdie is een schrijver en kan bijgevolg niet anders dan schrijven, ook niet op het dieptepunt. Of misschien is het zo dat juist op het dieptepunt het schrijven moet, want bovenal is dit een boek over het openen van nieuwe deuren in de werkelijkheid, over de macht van de verbeelding. Over wat literatuur vermag. Over Rushdie, de schrijver. Vol overgave en openhartig neemt hij ons mee op een reis door zijn geest in een van de meest intense en onzekere periodes in zijn leven.

 

Terug

€ 21,99


In Oekraïne - isbn 9789464104998

Dreigt de Derde Wereldoorlog? | Auteur: Rudi Vranckx | Uitgever: Horizon | Nederlands | Paperback | 8 april 2024 

Staat de wereld op de rand van de afgrond?

 

Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Poetin wil terugkeren naar het oude, traditionele Rusland en verandert onze toekomst drastisch. Conflictjournalist Rudi Vranckx verblijft meermaals vele weken aan het front in Oekraïne. Hij spreekt er met soldaten, burgers en hulpverleners. Hij brengt verslag van een oorlog vol bloedvergieten, gruwel en oorlogsmisdaden en met de dreiging van een nog grotere confrontatie, die van een nucleaire oorlog. De vraag die iedereen hem steeds stelt: is dit het begin van de Derde Wereld?

 

Terug

€ 24,99


De dierenbevrijders - isbn 9789000391189

Wetteloos strijden voor hen die weerloos zijn | Auteur: Jeroen Siebelink | Uitgever: Spectrum

| Nederlands | Paperback | 19 maart 2024 | 352 pagina's 

Ons niveau van beschaving is af te meten aan hoe wij met dieren omgaan. ‘Hebben we die beschaving nog altijd niet bereikt? Dan moeten we op het gras durven lopen,’ zei Karl Marx. Dus lak hebben aan de regels en onrechtvaardige wetten overtreden. Illegale actie droeg eerder bij aan de emancipatie van onder anderen arbeiders en vrouwen – en aan het tegengaan van klimaatverandering. Maar terwijl klimaatactivisten vooral onze toekomst willen redden, strijden dierenbevrijders liever tegen peilloos lijden in het hier en nu.

De dierenbevrijders is een wervelende historie van een radicale, wereldwijde beweging, ooit ontstaan in Nederland en nog altijd actief. Hoe gaan ze te werk? Helpt het dieren echt? En tot hoever kun je gaan? Moet om de sympathie van de publieke opinie te behouden elke actie niet vreedzaam zijn? En heeft het wel een toekomst, nu veel onvrede wordt ingekapseld door politieke partijen en bovengrondse dierenclubs? Het boek is een bijzondere mix van geschiedschrijving, analyse en indringende impressies van wat de dierenbevrijder drijft.

 

Terug

€ 23,99


Van de cel naar de Kamer - isbn 9789493306905

Vrouw, leven, vrijheid | Auteur: Darya Safai | Nederlands | Paperback | 8 maart 2024 | 218 pagina's

 

In 2019 werd Darya Safai (°1975) voor de N-VA verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In dit boek beschrijft ze hoezeer de politieke en culturele ontwikkelingen in dit land verweven zijn met haar eigen verleden in de Islamitische Republiek van Iran. De oorlog tussen Israël en Hamas, islamisme, terreuraanslagen, fake feminisme, westerse zelfhaat, migratie en integratie, de vrijlating van Olivier Vandecasteele, de aanzet tot een bevrijdende revolutie in haar geboorteland... Het heeft allemaal met elkaar te maken. Na haar opsluiting in de kerkers van de ayatollahs ontvluchtte Darya Safai met haar man de islamitische dictatuur van Iran en kreeg de kans om in België een zinvol leven op te bouwen. Ze studeerde hier tandheelkunde en werkte vijftien jaar als tandarts. Maar ze wou meer doen om de waarden en de identiteit van haar nieuwe thuisland te beschermen. Als ervaringsdeskundige maakt Darya zich grote zorgen over de toekomst van de westerse democratieën. Zijn wij kritisch en veerkrachtig genoeg om te weerstaan aan de vele bedreigingen en uitdagingen? Hoe kunnen we het obscurantisme van de islam een halt toeroepen? Voor Darya zijn vrijheid en democratie helemaal niet vanzelfsprekend. Ze zet zich actief in om die mee te verdedigen. Ze voert haar strijd met gevaar voor eigen leven. Ze werd verschillende keren bedreigd en staat onder toezicht van de veiligheidsdiensten.

 

Terug

€ 25,00


Ik ben vrij - isbn 9789044655827

Auteur: Lale Gül | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 14 mei 2024 | 296 pagina's

 

In februari 2021 werd Nederland overdonderd door Ik ga leven, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül, waarin ze haar persoonlijke strijd tegen de verstikkende tradities en verwachtingen binnen haar streng religieuze gemeenschap beschreef. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen.

In Ik ben vrij blikt Lale terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat heeft haar succes gebracht, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid. Maar aan de andere kant is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, dat nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.

Ik ben vrij is een aangrijpend relaas en een diepgravende reflectie op de kracht van individuele vrijheid, de prijs van authenticiteit en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Lale beschrijft met haar geheel eigen pen, die honderdduizenden lezers al wist te ontroeren, op goudeerlijke wijze haar nieuwe leven. Ze neemt ons mee in haar bestaan van succesvol schrijver en tegelijk afvallige. Ze bezoekt lezingen, vrienden, schoonouders, schrijvers en haar therapeut, maar niet langer haar familie. Voor haar vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard?

 

Terug

€ 22,95


Ik ga leven - isbn 9789044646870

Auteur: Lale Gül | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 11 februari 2021 | 304 pagina's

 

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.

‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

 

Terug

€ 20,99


Gesloten vanwege stikstof - isbn 9789464711370

Achtergronden, uitwegen en lessen | Auteur: Jan Douwe van der Ploeg | Nederlands | Paperback | 18 februari 2024 | 184 pagina's

 

Het stikstofprobleem is uitgegroeid tot een megacrisis. Falend landbouwbeleid en Wageningse theorieën speelden daarbij een belangrijke rol. De megacrisis van nu vertakt zich internationaal en is ecologisch, economisch, sociaal en politiek van aard. Ondertussen zit Nederland op slot. Dit boek laat zien dat het verzet van grimmige boerenactiecomités een script volgt dat ook al in eerdere episodes was beproefd. Nieuw is evenwel dat dit verzet zich verbindt met krachtige agro-industrieën en een aanzienlijk deel van het electoraat. Daarmee ontstaat een politiek blok dat een ernstige bedreiging voor de democratie kan worden – of misschien al is. Tegelijkertijd is er goed nieuws. Dit boek laat zien dat boeren de uitstoot van stikstof sterk terug kunnen brengen. Dat roept de vraag op waarom anderen volharden in grimmigheid en ook hoe politiek en overheid zich in deze megacrisis moeten opstellen. Jan Douwe van der Ploeg stond jarenlang midden in het veld van de wetenschap en op het land. Zijn grote betrokkenheid biedt een unieke kijk op het ontstaan en de verharding van het stikstofvraagstuk en op het institutionele onvermogen dit vraagstuk op te lossen. Dankzij dezelfde betrokkenheid kan de auteur óók originele uitwegen aangeven. 

 

Terug

€ 19,90


Niet het einde van de wereld - isbn 9789463823142

Waarom wij de eerste generatie zijn met perspectief op een duurzame planeet | Auteur: Hannah Ritchie | Nederlands | Paperback | 23 januari 2024 | 352 pagina's

 

Op basis van de meest recente research zet dit boek vol praktische tips en verhelderende illustraties ongeveer alle doemscenario’s in een ander licht. De problemen zijn groot. Maar ze zijn oplosbaar.

Voel je je angstig, machteloos en verward over de toekomst van onze planeet? Dit boek zorgt ervoor dat je op een andere manier naar de klimaatcrisis kijken – reikt je de oplossing aan. Sombere berichten vertellen ons dagelijks dat de aarde uitgeput raakt, dat de vissen uit de oceanen gaan verdwijnen, dat we maar geen kinderen meer moeten krijgen. Maar in het briljante en hoopvolle Niet het einde van de wereld zoomt datawetenschapper Hannah Ritchie uit en laat zo een heel ander beeld zien. De mensheid heeft namelijk al heel veel en heel snel vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatproblematiek. Het ziet er zelfs naar uit dat we in staat zullen zijn echt duurzaam met de aarde om te gaan. Van de deugden van lokaal geproduceerd voedsel tot leven op het platteland, van de gevaren van overpopulatie tot plastic en palmolie: Ritchie heeft er gegevens over verzameld die inzicht bieden in wat werkt, wat niet, en waar we ons als eerste op moeten richten. De problemen zijn groot, zo blijkt, maar oplosbaar. We zijn niet verloren. We kunnen iedereen een betere toekomst bieden. Laten we die kans grijpen.

 

Terug

€ 23,99


Ontrafeld - isbn 9789038810065

Hoe rampen de wereld veranderen. Een geschiedenis van crisis en herstel | Auteur: Martine van den Berg | Nederlands | Paperback | 19 september 2023 | 368 pagina's

 

Hoewel we onszelf graag als rationele mensen beschouwen, blijken we vaak onrealistische, bijna mythische, verwachtingen van het leven te hebben. Omringd door coaches en stapels zelfhulpboeken geloven we heilig in de maakbaarheid van het bestaan. Ook de westerse samenleving koestert dit optimisme, waardoor rampen en catastrofes ons steeds weer verrassen. Deze karaktertrek heeft veel voordelen, maar ook één nadeel: we hebben de neiging de rampen uit het verleden te vergeten. Maar onverwachte rampen zijn van alle tijden. Klimaatveranderingen in de prehistorie, de vluchtelingencrisis in de bronstijd, de Zwarte Dood: het zijn allemaal voorbeelden van catastrofes die de samenleving diep schokten en onze voorouders dwongen om nieuwe paden in te slaan. Hoe kunnen we leren van de rampen uit het verleden om onze maatschappelijke veerkracht te vergroten?

 

Terug

€ 27,99


De Klimaatklem - isbn 9789464896145

Een populairwetenschappelijke analyse van zin en onzin in de klimaat-, energie- en stikstofdiscussie | Auteur: Alexander Nientker | Nederlands | Paperback | 11 augustus 2023 | 182 pagina's

 

Dit boek bespreekt broeikasgas, CO2 en methaan als oorzaak, zeespiegelstijging en bosbranden als gevolg, energietransitie, windmolens, zonnepanelen, kernenergie, waterstof en adaptatie als oplossing. Is de temperatuur op Aarde nog beheersbaar? Is het ooit eerder zo warm geweest? Hoe koud was de ijstijd? Waren er meerdere ijstijden? Hoe stond het toen met zeespiegel en CO2? Kan de energietransitie anders, sneller? Is overbevolking een probleem? Deze en talrijke andere vragen stelt en beantwoordt dit boek. Het doet dat door je bij de hand te nemen en stap voor stap deze moeilijke materie met je door te spreken. Alle gegevens die worden gebruikt, zijn verifieerbaar. In de laatste hoofdstukken worden vraagstukken besproken als uitputting van grondstoffen en het overbevolkingsvraagstuk. Op genuanceerde wijze belicht de schrijver deze problematiek en doet hij ook aanbevelingen. Het is geen gemakkelijk boek, maar als je het aandachtig leest, zul je het een breed opgezet, zeer interessant boek vinden.

 

Ir. Alexander Nientker heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Naast dit vakgebied heeft hij, uit belangstelling, colleges geologie gevolgd. Hij bekleedde verschillende directiefuncties in het bedrijfsleven. Als captain of industry heeft hij een zeer groot aantal landen bereisd, geleerd met andere volkeren en culturen om te gaan en samen te werken. Hij heeft driemaal langere perioden in het buitenland gewoond. Zijn functie bij Electrabel, de grootste Belgische elektriciteitsmaatschappij, is zijn bron van ervaring met de elektriciteitsvoorziening. Met zijn grondige kennis van de fysica heeft hij een zienswijze opgebouwd, die op belangrijke punten afwijkt van de meningen die in het publieke debat de boventoon voeren. Hij hoopt door het schrijven van dit boek aan dat debat een relativerende bijdrage te leveren.

 

Terug

€ 22,99


De toekomst van het verleden - isbn 9789044651065

Erfgoed en klimaat | Auteur: Thijs Weststeijn | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 26 april 2023 | 288 pagina's

 

Terwijl de houten palen onder Amsterdam beginnen te rotten, stijgt in Venetië de waterspiegel en overstromen in Pakistan de 4500 jaar oude ruïnes van Mohenjo Daro. Door inklinking van de Engelse veengrond bezwijkt de Muur van Hadrianus. Door de toename van zout ontploffen de bakstenen van het opgegraven Babylon. Smeltende permafrost in Siberië ondermijnt de eeuwenoude grafheuvels van de Scythische beschaving. In de VS hebben orkanen een deel van het erfgoed van New Orleans en Puerto Rico weggevaagd, terwijl de bosbranden van 2019 ervoor zorgden dat het Getty Museum in Los Angeles moest sluiten.

De klimaatcrisis bedreigt historisch erfgoed overal ter wereld, met hogere temperaturen, meer stormen en branden en natuurlijk het wassende water. Monumenten, gebouwen, binnensteden en cultuurlandschappen lopen gevaar, en musea zoals het Louvre zijn al begonnen delen van hun collecties te verplaatsen naar klimaatbestendige depots. De toekomst van het verleden geeft voor het eerst een overzicht van dit urgente onderwerp en doet suggesties voor oplossingen. Speciale aandacht gaat naar Nederland, waar erfgoed sinds de zeventiende eeuw innig is verbonden met de natuurlijke omgeving. Bovendien staat er door de zeespiegelstijging veel op het spel.

Klimaatverandering betekent dat we op nieuwe manieren moeten omgaan met de geschiedenis. Historisch erfgoed confronteert ons inmiddels niet meer alleen met het verleden, maar ook met de toekomst.

 

Terug

€ 25,00


Rebelleren voor het leven - isbn 9789043539449

Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid | Auteur: Rozemarijn van 't Einde | Nederlands | Paperback | 09 februari 2023 | 224 pagina's

 

Een openhartig boek van een dominee die strijdt voor een leefbare wereld.

‘Rebelleren voor het leven’ van ‘scheppingsactivist’ Rozemarijn van ’t Einde is een boek over geloof, hoop en activisme in de klimaatcrisis waar we middenin zitten. Hoe komt deze theoloog terecht tussen rebellen en activisten? Hoe reageert haar omgeving op disruptieve acties waaraan ze deelneemt? De auteur neemt je mee in de wereld van de klimaatbeweging. Ze schrijft openhartig over haar zoektocht naar een goede balans tussen haar gezondheid en de urgentie van de klimaatcrisis. De startblokken helpen de lezer om zelf in actie te komen. Met sprankjes humor en vleugjes hoop biedt dit boek veel waardevolle ervaringen en inzichten over de klimaatcrisis, en inspireert het om je in te zetten voor een hoopvol alternatief.

 

Terug

€ 20,00


De stikstoffuik - isbn 9789461853462

Politici in de ban van de ecolobby | Auteur: Arnout Jaspers | Nederlands | Paperback | 28 februari 2023 | 132 pagina's

 

In 2019 ging Nederland ‘op slot’ door een uitspraak van de Raad van State, die het stikstofbeleid van de regering afkeurde. Een groot deel van de bouw kwam daardoor tot stilstand, en het bestaansrecht van de veehouderij kwam ter discussie te staan.

Het nieuwe kabinet Rutte IV nam begin 2022 de vlucht vooruit door 25 miljard euro belastinggeld te reserveren, vooral voor het desnoods gedwongen uitkopen van boeren. Die reageerden met wekenlange trekkeracties. Nu was Nederland pas echt in stikstofcrisis.

Arnout Jaspers fileert in ‘De Stikstoffuik’ gedetailleerd en genadeloos hoe het unieke Nederlandse stikstofprobleem ontstond, waarom Nederland als enige land ter wereld een fulltime ‘stik- stofminister’ heeft en hoe de hele ‘crisis’ gebaseerd is op onwetendheid, misbruik van wetenschap en schimmige deals in achterkamertjes.

 

Terug

€ 21,50


Schokeffecten - isbn 9789083262338

Filosoferen in tijden van klimaatverandering | Auteur: Wouter Kusters | Nederlands | Paperback | 21 maart 2023 | 368 pagina's

 

'Het grondpatroon van de klimaatverandering is niet dat van de paranoia, van zij tegen ons, maar eerder dat van de schizofrenie, wij tegen wij.'

Wat gebeurt er als de toestand van de wereld echt tot je doordringt? Als je je volledig bewust bent van de immense dreigingen van klimaatverandering en ecologische destructie? Hoe kan je dan nog rustig slapen? Wat zeg je tegen je (klein)kinderen? Wie roep je ter verantwoording? In Schokeffecten laat Wouter Kusters zien hoe hijzelf reageerde toen hij besefte hoe diep we in de problemen zitten. Hij analyseert mogelijke reacties van shock, paniek en angst tot berusting, vertrouwen en zelfs optimisme. Hoe kunnen we uit het verblindende licht van de dreigende ondergang ontsnappen, zonder dat we onze ogen ervoor sluiten? Hoe houden we ons geestelijk staande? Wat kunnen en moeten we denken? Is er nog wel filosofie mogelijk? Uiteindelijk biedt Kusters perspectief. De eerste alarmschok leidt tot duurzaam alarmisme, en blinde paniek wordt filosofische paniek. Het is tijd voor verantwoordelijkheid.

 

Terug

€ 29,95


Geloof niet alles... - isbn 9789464435245

Klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek | Auteur: Jules de Waart | Nederlands | Paperback | Druk: 1 | juni 2022 | 224 pagina's

 

Klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek

1. “Het is erger, veel erger dan u denkt”. Zo begint David Wallace-Wells zijn bestseller over een onbewoonbare aarde. Er dreigen hongersnoden, hittegolven, droogte en overstromingen als de uitstoot van CO₂ niet sterk vermindert en de gemiddelde wereldtemperatuur met meer dan twee graden stijgt ten opzichte van 1850. Hij is een klimaatalarmist.

2. “Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom zo veel mensen geloven dat de recente klimaatverandering vrijwel helemaal het gevolg is van menselijk handelen, zelfs wanneer er overvloedig bewijs is van het tegendeel?” Hier is een klimaatscepticus aan het woord. Een wetenschapper die wél gelooft in een opwarming van de aarde, maar niét dat de mens daarvoor grotendeels verantwoordelijk is. Iemand die denkt dat de invloed van broeikasgassen en CO₂ schromelijk wordt overdreven. Het zijn er veel minder dan de alarmisten maar nog altijd vele tien duizenden. Er zijn veel hoogleraren bij en ongeveer 70 Nobel prijswinnaars.

3. Alarmisten en sceptici verketteren elkaar en communiceren niet. Tot grote schade aan de wetenschap. Vandaar dit boek. Het is bedoeld voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige polarisatie. Mensen die zich een eigen mening willen vormen.

 

Terug

€ 22,50


Brief in de nacht - isbn 9789464521412

Gedachten over Israël en Gaza | Auteur: Chaja Polak | Nederlands | Paperback | 5 maart 2024 |

96 pagina's

In tijden van politieke aardbevingen en oorlog waarin we naar oriëntatie zoeken, blijft er bitter weinig ruimte over voor nuance. Het complexe conflict, en de overweldigende hoeveelheid historische feiten, maken het bijkans onmogelijk een eenduidige morele houding te bepalen. Al snel worden redenaties zwart of wit, ook om de ja-maar-valkuil te omzeilen. Goed te begrijpen, vindt Chaja Polak, maar voor het slepende conflict tussen Israël en Gaza moet er naar andere oplossingen worden gezocht dan die van geweld. We hebben de talloze verhalen van vriend en vijand. Verhalen die gelezen zouden moeten worden met empathie en begrip. Verdriet bevindt zich immers aan beide kanten van de grens. Slachtoffers en daders bevinden zich eveneens aan beide kanten van de grens. Chaja Polak herkent pijn en radeloosheid van alle partijen en zoekt de nuance. Ook en vooral wanneer ze ziet dat haar familie in Israël daartoe nauwelijks meer in staat is. Dit essay is een humanistische, noodzakelijke toevoeging aan een verhard debat.

Chaja Polak (1941) is schrijver en beeldend kunstenaar. Als kind van een slachtoffer en een overlevende van Auschwitz is haar leven in hoge mate bepaald door wat haar ouders is aangedaan.

 

Terug

€ 14,99


De Nakba - isbn 9789401919364

De etnische zuivering van Palestina | Auteur: Ilan Pappe | Nederlands | Paperback | 16 maart 2023 | 368 pagina's

 

In ‘De Nakba’ vertelt hoogleraar Ilan Pappe hoe na het uitroepen van de staat Israël in 1948 circa een miljoen mensen gedwongen werden Palestina te verlaten.

In 2023 is het 75 jaar geleden dat de staat Israël uitgeroepen werd. In ‘De Nakba’ vertelt Ilan Pappe hoe de Arabisch-Israëlische Oorlog, in het Arabisch de Nakba (ramp) genoemd, leidde tot een van de grootste gedwongen migraties uit de moderne geschiedenis. Circa een miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven, Palestijnse dorpen werden verwoest, burgers werden vermoord. Ilan Pappe, een vooraanstaand historicus uit Israël, toont aan hoe de Joden zich in 1948 schuldig maakten aan etnische zuiveringen, en hoe het kon dat de internationale gemeenschap niet ingreep. Het boek werpt nieuw licht op de oorsprong en de ontwikkeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

 

Terug

€ 24,50


Hamas - isbn 9789059112940

CIDI informatie-reeks - portret en achtergronden | Auteur: W. Kortenoeven | Nederlands | Paperback | 20 november 2023 | 265 pagina's

 

Op 25 januari 2006 verkreeg de Islamitische Verzetsbeweging Hamas een meerderheid in het Palestijnse parlement. De beweging pleegde tal van terreurdaden en verheerlijkt de jihad en de martelaarsdood. Hamas is een vertakking van de international opererende Moslim Broederschap. Deze streeft naar dominantie van de islam in de wereld.

Hamas is geen nationalistische organisatie die uit is op de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israel. Het Europese concept van staten is strijdig met de fundamentalistisch-islamitische opvattingen.

In de strijd tegen Israel bedient Hamas zich van theologische anti-Joodse argumenten die aan de Koran en de Hadith zijn ontleend en van Europese antisemitische denkbeelden. Zo warden samenzweringstheorie uit 'De Protocollen van de Wijzen van Zion' in het Hamas-handvest verwerkt.

'Hamas-portret en achtergronden' plaatst Hamas in een historische en regionale context. Het boek geeft een diepgaand inzicht in de ideologie van en de internationale reacties op een beweging die in hoge mate de toekomst van het Midden-Oosten zal bepalen.

Wim Kortenoeven specialiseerde zich in politieke vraagstukken over jodendom en het Midden-Oosten. Al meer dan vijftien jaar schrijft hij analyses over deze onderwerpen. Hij is als researcher en redacteur werkzaam voor het Centrum Informatie en Documentatie Israel.

 

Terug

€ 24,95


Israël - isbn 9789402908732

Auteur: W. Silfhout | Nederlands | Gebonden | 96 pagina's | 01-11-23

In 2023 bestaat de staat Israël 75 jaar. Dat is een wonder, gezien alle vijandschap en de oorlogen die gevoerd zijn. Ook staat het Joodse volk in Israël en daarbuiten voortdurend in de belangstelling. Bij dit jubileum dringt de vraag zich op hoe wij als christenen het Joodse volk zien. De Bijbel noemt hen 'beminden om der vaderen wil'. Door God bemind, geliefd. Dan moeten ook wij het volk liefhebben. In dit boek zoekt de auteur een antwoord op de vraag hoe onze liefde tot het Joodse volk gefundeerd is in het Woord van God. Daarover is in de geschiedenisverschillend gedacht. Ook dat aspect komt aan de orde. Aan de vraag hoe de liefde tot het Joodse volk in de praktijk van elke dag gestalte krijgt, wordt niet voorbij gegaan. Dat maakt het boek actueel.

 

Terug

€ 11,95


Een open zenuw - isbn 9789024420537

Nederland, Israël en Palestina | Auteur: Peter Malcontent | Uitgever: Boom | Nederlands |  Paperback | 17 mei 2018 > herdruk 6 november 2023 | 312 pagina's

 

Hoewel Israël als een bondgenoot geldt, is het Palestijnse conflict voor de Nederlandse regering altijd een open zenuw geweest. Dit boek beschrijft de geschiedenis van een soms moeizame verstandhouding. Vanaf de jaren vijftig stond Nederland, mede uit schuldgevoel over de Holocaust, pal achter Israël. Die steun is nooit vanzelfsprekend geweest. Het feit dat de bevolking van Nederlands-Indië grotendeels islamitisch was, hield Nederland lange tijd af van steun voor de zionisten in hun strijd voor een onafhankelijke staat. Sinds de Israëlische annexatie van de Palestijnse gebieden in 1967 is de kritiek op Israël weer gegroeid. Toch betekent dit niet automatisch dat Nederlanders partij zijn gaan kiezen voor de Palestijnse zaak. Waarom niet? Peter Malcontent legt dit uit aan de hand van nooit eerder gebruikte bronnen. Het antwoord blijkt even simpel als verbluffend.

 

Terug

€ 37,90


Israël bestaat - isbn 9789464247572

en is de meest legitieme natie ter wereld | Auteur: Martien Pennings | Nederlands | Paperback | 19 juli 2021 | 284 pagina's

 

'Israël bestaat', van Martien Pennings, is een indringend pleidooi tegen de onterechte aantijgingen rond Israël. Het is een lofrede op deze democratische staat in het Midden-Oosten en een 'must-read' voor alle politiek geïnteresseerden die een tegenwicht willen tegen de destructieve waan van de dag. "Israël-bashing is de norm geworden in het Westen. Een gevaarlijk antisemitisme is het gevolg. Joden kunnen nauwelijks meer als zodanig herkenbaar over straat. Dit is niet alleen onacceptabel, het is historisch gezien ook heel wonderlijk. Er is namelijk geen staat op de wereld zo legitiem als juist de staat Israël. De wereld kent geen ander voorbeeld van het ontstaan van een land waar internationale organisaties en internationaal recht zich zo mee bemoeid hebben als juist met het ontstaan van Israël."

 

Terug

€ 19,95


De honderdjarige oorlog tegen Palestina - isbn 9789403117126

Een geschiedenis van kolonialisme en verzet | Auteur: Rashid Khalidi | Nederlands | Softcover | 20 april 2023 | 416 pagina's 

In 1899 schreef de burgemeester van Jeruzalem, gealarmeerd door de oproep om een joodse staat in Palestina te vestigen, een bezorgde brief aan Theodor Herzl, grondlegger van het moderne zionisme. De brief eindigde met de woorden: ‘In naam van God, moge Palestina met rust gelaten worden.’ Zo begint Rashid Khalidi, de achter-achterneef van deze burgemeester, dit boek.

Op basis van niet eerder gebruikt archiefmateriaal en verslagen van generaties familieleden, zet Khalidi gangbare interpretaties van het Israëlisch-Palestijnse conflict op hun kop. Hij schetst het patroon van een oorlog tegen de Palestijnen, van de Balfourverklaring in 1917 tot de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, de Israëlische invasie van Libanon in 1982 en het steeds weer falende vredesproces.

De honderdjarige oorlog tegen Palestina is geen verhaal van slachtofferschap, noch probeert het de fouten van Palestijnse leiders of de opkomst van nationalistische bewegingen aan beide kanten te ontkennen. Maar door de geschiedenis op een heldere manier in kaart te brengen vanuit Palestijns perspectief, geeft dit boek een nieuwe kijk op een conflict dat tot op heden voortduurt.

 

Terug

€ 29,99


Rivalen in het beloofde land - isbn 9789401919227

Een geschiedenis van Joden en Palestijnen | Auteur: Jan-Auwke Diepenhorst | Nederlands | Paperback | 20 april 2023 | 528 pagina's

 

In ‘Rivalen in het beloofde land’ vertelt Jan-Auwke Diepenhorst aan de hand van acht biografieën de geschiedenis van Joden en Palestijnen van de oudheid tot nu.

‘Rivalen in het beloofde land’ van Jan-Auwke Diepenhorst vertelt de geschiedenis van de lange strijd tussen Joden en Palestijnen, die al sinds de oudheid samen het gebied bewoonden dat voor beiden ‘het beloofde land’ werd. Aan de hand van acht biografieën van belangrijke voorvechters voor een eigen staat beschrijft ‘Rivalen in het beloofde land’ chronologisch hun geschiedenis van de oudheid tot nu. Deze voorvechters zijn Flavius Josephus, Theodor Herzl, Chaim Weizmann, Jacob Israël de Haan, Moefti Amin al-Hoesseini, David Ben-Goerion, Golda Meir en Yasser Arafat.

 

Terug

€ 36,99


Kinderen van Amalek - isbn 9789493245969

Mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict | Auteur: Erik Ader | Nederlands | Paperback | 10 mei 2023

 

In Kinderen van Amalek. Mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict confronteert de auteur de mythes rond het Israëlisch-Palestijns conflict met de feiten, aan de hand van zijn eigen waarnemingen en van uitgebreid literatuuronderzoek. Het boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe dit schrijnende conflict is ontstaan en een antwoord zoekt op de vraag waarom het nog steeds niet is opgelost. Op 15 mei 2023 wordt het 75-jarig bestaan van de staat Israël gevierd. In die periode zal er daarom veel aandacht in de media zijn voor Israël en de Palestijnse gebieden. Want dit conflict houdt niet alleen de mensen daar tot op de dag van vandaag in de greep, maar verdeelt ook de rest van de wereld in hun standpunten hierover. Erik Ader is oud-ambassadeur en een zoon van ouders die zich onderscheidden door hun grootschalige hulp aan joodse onderduikers tijdens de oorlog. Hij is de auteur van het eerder uitgebrachte Oorlogen & oceanen. Kinderen van Amalek. Mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict is daarop een logisch vervolg, maar laat zich zeker ook eigenstandig lezen.

 

Terug

€ 22,95


Israël. - isbn 9789021342139

De zoektocht naar het beloofde land | Auteur: Coen Verbraak | Nederlands | Paperback | 14 april 2023 | 256 pagina's

In mei 1948 werd de staat Israël gesticht. Coen Verbraak beschrijft de Hollandse zoektocht naar het beloofde land. Een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden.

75 jaar geleden werd de staat Israël gesticht. Ter gelegenheid daarvan sprak Coen Verbraak met een breed palet aan mensen; van jong tot oud, bekend en onbekend. Maar allemaal hebben ze diezelfde liefde voor Israël. Waarom gingen ze er wonen? En waarom keerden sommigen toch weer terug? Sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? Verbraak tekent verhalen op over hoopvolle tijden en bange dagen. Hij spreekt getuigen van de Zesdaagse Oorlog, de aanslagen op de Olympische Spelen, het Eichmann-proces en de Intifada. Hij schrijft over Sabra en Shatila en de geheime dienst Mossad. Dit boek is niet alleen een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden, maar ook een portret van de Joodse gemeenschap in Nederland.

 

Terug

€ 22,99


Israël aan de Tiber - isbn 9789463822282

Joods leven in het oude Rome | Auteur: Leonard Rutgers | Nederlands | Paperback | 24 januari 2023 | 296 pagina's

 

Leonard Rutgers vertelt het fascinerende verhaal van een migrantengemeenschap die 2000 jaar geleden in Rome erin slaagde om te integreren, zonder compromissen te doen aan de eigen, Joodse identiteit.

Roma non basta una vita. Voor Rome is een enkel leven niet genoeg, een mens heeft meer tijd nodig om de rijke geschiedenis van de Eeuwige Stad in al haar facetten te leren kennen. Archeoloog Leonard Rutgers kent de stad als geen ander. In dit boek gaat hij onder de grond, naar een unieke plek waarvan zelfs veel Romeinen geenweet hebben: de joodse catacomben. Aan de hand van niet eerder gepubliceerde illustraties en onderzoek vertelt Rutgers het fascinerende verhaal achter de kunstvoorwerpen en de vele andere archeologische vondsten uit die catacomben. Hij laat zien hoe een migrantengemeenschap tweeduizend jaar geleden omging met leven en dood en hoe zij erin slaagde te integreren in het nieuwe thuisland zonder daarbij compromissen te doen aan de eigen joodse identiteit. Israël aan de Tiber biedt een uiterst intrigerende en ontroerende kijk in een onbekende kant van de Oudheid.

 

Terug

€ 24,95


Geert Wilders, De wreker - isbn 9789044656190

Auteur: Meindert Fennema | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 22 december 2023 | 376 pagina's

 

Op 22 november 2023 werd de PVV van Geert Wilders, tot verbazing van zijn vrienden en tot afgrijzen van zijn vijanden, met 37 zetels de grootste politieke partij van Nederland.

Geert Wilders. De wreker leest als een politieke thriller, maar is in werkelijkheid een nauwkeurige en goed gedocumenteerde beschrijving van zijn politieke carrière.

Wilders werd de zwaarst bewaakte Nederlander, maar ook de bekendste Nederlander in het buitenland. Onder zijn autocratische leiding boekte de PVV flinke verkiezingswinsten, maar afgezien van een kort avontuur als gedoogpartner (2010-2012) was hij voor andere partijen al die jaren een paria.

Tot 22 november. De kiezer had gesproken. Maar daarna? Wat verklaart de volksopstand die Wilders teweegbracht? En wat beweegt hem zelf? Hoe houdt hij zich de dissidenten en de media van het lijf? En hoe verhoudt zijn PVV zich tot de opleving van het rechts-populisme overal in het Westen?

 

Terug

 

€ 20,99


Het Haagse moeras - isbn 9789025316518

Stilstand en verandering in de politiek | Auteur: Ariejan Korteweg | Nederlands | Paperback | 24 oktober 2023 | 276 pagina's

 

In de politiek worden lastige keuzes doorgeschoven of veel te laat gemaakt. Het Binnenhof zakt weg in een poel van onvermogen. Dat komt door de hoofdrolspelers, maar meer nog door het systeem waarin zij functioneren, dat koste wat kost in stand wordt gehouden, ook als verstarring het gevolg is.

 

In Het Haagse moeras analyseert Ariejan Korteweg de kramp van politiek Den Haag: de gebouwen, de omgangsvormen, de obsessie met authenticiteit en beeldvorming, de eenvormigheid in het hart van de politiek.

Terwijl de Haagse politiek vastloopt, is de betrokkenheid in het land groter dan die in decennia was: meer stemmers, meer partijleden, meer buitenparlementaire actie ook. Als Den Haag zichzelf niet aan de eigen haren uit het moeras trekt, zal een ander het doen. Dat moment is niet ver meer. Dit boek bereidt u daarop voor.

 

Terug

€ 22,99


Het Huis van Thorbecke - isbn 9789401919869

De geschiedenis van de parlementaire democratie | Auteur: Arnout van Cruyningen | Nederlands | Paperback | 23 november 2023 | 216 pagina's

In ‘Het Huis van Thorbecke’ beschrijft Arnout van Cruyningen de parlementaire geschiedenis van Nederland, van het begin van de Nederlandse volksvertegenwoordiging in 1464 tot de actuele politieke problemen in 2023. Een indrukwekkend boek over politieke tradities, crises en schandalen. De focus ligt op de ingrijpende grondwetsherziening van 1848, onder aanvoering van liberaal Johan Rudolph Thorbecke. Onder andere de bepaling ‘De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk’ werd toegevoegd. Hoewel er 175 jaar later veel wantrouwen jegens overheid en parlement heerst, staat het sinds 1848 verder uitgebouwde en soms als ‘Huis van Thorbecke’ aangeduide staatsbestel nog altijd fier overeind.

 

Terug

€ 22,50


De Eerste Kamer 1996-2021 - isbn 9789024444670

Tussen nuttig en overbodig | Auteur: Bert van den Braak | Nederlands | Paperback | 17 februari 2023 | 208 pagina's

 

Hoe heeft de Senaat de afgelopen decennia gefunctioneerd? De afgelopen 25 jaar heeft de Senaat, zoals de Eerste Kamer ook wel wordt genoemd, een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Sinds de kabinetten niet langer op een meerderheid in de Senaat kunnen rekenen, heeft de Senaat aan politieke betekenis gewonnen. Maar is het uit democratisch oogpunt wel te verdedigen dat niet de rechtstreeks gekozen Tweede Kamer, maar de indirect gekozen Senaat het laatste woord heeft? In dit boek analyseert Bert van den Braak, die in 1998 een standaardwerk publiceerde over de Eerste Kamer in de periode 1815-1995, hoe de Senaat heeft gefunctioneerd in de daaropvolgende decennia. Is de Senaat in staat om zijn rol als controleur van de regering en bewaker van de wetgevingskwaliteit waar te maken? Op welke gronden worden wetsvoorstellen tegengehouden, welke rol spelen toezeggingen, en in hoeverre is het oordeel politiek onderbouwd? Ook discussies over nut en noodzaak komen aan de orde.

 

Terug

€ 29,90


Gewoon gezond verstand - isbn 9789044652178

Met de menselijke maat voorop | Auteur: Caroline van der Plas | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback |  23 januari 2023 | 248 pagina's

 

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer is naar een dieptepunt gezakt. Burgers voelen zich niet gehoord, niet gezien en niet serieus genomen. Dat kan en moet anders, vindt Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging, de nieuwe politieke partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vanuit het niets op het politieke strijdveld leek te verschijnen. Van der Plas is op een missie. Ze wil niets liever dan dat er weer politiek wordt bedreven waar de burger in kan geloven, met volksvertegenwoordigers die strijden voor de belangen van de burger.

Van der Plas vertelt hoe ze als nieuw Kamerlid geconfronteerd wordt met de Haagse cultuur en wandelgangen en beschrijft hoe zij van de ene verbazing in de andere valt. Via ‘functie elders’, het formatiedebacle, de toeslagenaffaire, het Groningergas en het corona- en stikstofdebat laat Van der Plas zien hoe de menselijke maat uit de politiek verdwenen is. Als luis in de pels verwoordt Van der Plas scherp wat zich in Den Haag afspeelt. Tegelijkertijd zoekt ze naar oplossingen, opdat de politiek weer betrouwbaar, integer en rechtvaardig wordt.

 

Terug

€ 20,99


Supergaaf - isbn 9789462499744

De overtuigende taal van Mark Rutte | Auteur: Robbert Wigt | Nederlands | Paperback | 16 januari 2023 | 190 pagina's

 

Hoe wist Mark Rutte zo veel moeilijke debatten te doorstaan? Hoe kan het dat hij met de VVD keer op keer verkiezingen won? En wat maakt hem zo moeilijk te interviewen? Robbert Wigt zocht het antwoord in de taalkunde en retorica, en sprak met journalisten, oud-politici, wetenschappers en communicatiedeskundigen. Zo ontstond 'Supergaaf', een blauwdruk van Ruttes overtuigingsmiddelen.

 

Meer info

€ 20,00


Het raadsel Rutte - isbn 9789463823302

Auteur: Ron Fresen & Wilma Borgman | Nederlands | Paperback | 25 april 2024 | 256 pagina's

 

Ergens in 2024 komt er een einde aan het meer dan dertien jaar durende premierschap van Mark Rutte en daarmee aan een heel tijdperk in de Nederlandse politiek. Al die tijd kwam hij geregeld met de fiets naar zijn werk, haalde heel gewoon een koffietje voor onderweg en laveerde en passant het land glimlachend en opgewekt door crisis na crisis.

Mark Rutte lijkt een open boek. Maar achter de schermen is hij anders, kan hij ook emotioneel en hard zijn. Wie is dit politieke dier echt? Wanneer toont hij zijn emoties? Hoe is hij als onderhandelaar tijdens spannende gesprekken over politiek explosieve onderwerpen? Hoe maken mensen hem mee tijdens een internationale crisis? Wat gebeurt er als zijn vrienden in het nauw komen?

De ervaren politiek journalisten Ron Fresen en Wilma Borgman hebben Rutte honderden keren gesproken, waargenomen en geanalyseerd. Daarnaast hebben ze betrokkenen gesproken die hem als geen ander jarenlang van heel dichtbij in alle hoedanigheden hebben ervaren: vicepremiers uit alle kabinetten, ministers, belangrijke partijgenoten en vrienden die hem jarenlang achter de schermen van heel dichtbij meemaakten. Het resultaat is het belangwekkende Het raadsel Rutte, dat een geheel nieuwe blik werpt op de binnenkant van de langstzittende premier van Nederland.

 

Terug

€ 22,99


Waardenloze politiek - isbn 9789021489384

Hoe de Nederlandse politiek de kunst van het conflict verloor | Auteur: Tom van der Meer | Nederlands | Paperback | 19 maart 2024 | 208 pagina's

Het Nederlandse politieke landschap is versplinterd en gepolariseerd. En de kiezers krijgen van politici en media de schuld. Tom van der Meer constateert echter dat de oorzaak bij de politieke partijen ligt. Want zij zijn het voeren van politieke strijd over ideeën – waardoor de kiezer daadwerkelijk iets te kiezen heeft – verleerd.

Over veel van de grootste beleidsthema’s van onze tijd – van het nieuwe pensioenstelsel tot het aard gas-, corona- of stikstofbeleid – is goeddeels buiten het zicht van de kiezer besloten, zonder politiek debat in de Tweede Kamer of strijd tijdens verkiezingscampagnes. Soms werden deze beslissingen afgedwongen door tussenkomst van de rechter en door de politieke elite gepresenteerd als een voldongen feit zonder alternatief. Tot onvrede van de kiezer, die teleurgesteld is uitgeweken naar de flanken van het politieke spectrum.

Het politieke conflict is na twaalf jaar visieloze middencoalities gereduceerd tot niet meer dan een populariteitswedstrijd waarbij het over premierskandidaten gaat, niet over hun ideeën. Maar de democratie kan niet bestaan zonder gezond inhoudelijk conflict. Zonder inhoud kan de kiezer niet kiezen. En zonder die keus verpietert de democratie.

 

Terug

€ 20,00


Over de democratie in Nederland - isbn 9789024463459

Auteur: Joris Backer | Nederlands | Hardcover | 18 maart 2024 | 224 pagina's 

Na decennia van emancipatie, groeiende welvaart en relatieve politieke rust, verdelen kwesties als klimaatverandering, stikstof en migratie onze samenleving nu tot op het bot. De toeslagenaffaire en de gaskwestie schaadden bovendien het vertrouwen in de politiek. In 2023 stemde Nederland massaal op een partij met programmapunten die op gespannen voet staan met de rechtsstaat. Graaft onze democratie haar eigen graf?

Op zoek naar antwoorden maakt Joris Backer een denkbeeldige reis door de Nederlandse democratie met de negentiende-eeuwse politicus-denker Alexis de Tocqueville als zijn gids. De twee reisgenoten stuiten tijdens hun trip op veel onbehagen en onzekerheid en bezien de opkomst en ondergang van de ene na de andere politieke verlosser in een steeds verder versplinterend politiek landschap.

Backer combineert Tocquevilles inzichten met zijn eigen ervaringen in politiek en samenleving en onderscheidt zeven deugden die onontbeerlijk zijn voor een succesvolle reanimatie van onze democratie. Democratische instituties en ‘luisteren naar de burger’ zijn belangrijk, maar vooral houding en gedrag blijken het verschil te maken tussen opleving en teloorgang. Backer geeft concrete handvatten om deze deugden te versterken, zonder te vervallen in nostalgie over de vermeende gemeenschapszin en saamhorigheid van vroeger.

 

Terug

€ 29,90


Tot uw dienst - isbn 9789044654196

Tegenspraak door publieke dienstverleners | Auteur: Alexander Pechtold | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 15 februari 2024 | 192 pagina's

Van de toeslagenaffaire tot het vastgelopen stikstofdossier: de kranten staan vol over de ‘bestuurscrisis’ waar Nederland in verkeert. In die discussie wordt één stem opvallend weinig gehoord: de vele tienduizenden mensen die het overheidsbeleid ook echt moeten uitvoeren. In de politiek worden zij niet gezien en op de ministeries worden zij niet begrepen.

Tot die conclusie kwamen Pechtold en Bart Snels toen zij enkele jaren geleden zelf de overstap maakten van de Tweede Kamer naar de wereld van de uitvoering. Sindsdien noemen zij zichzelf ‘bekeerlingen’. Het zijn de medewerkers in de publieke dienstverlening, en niet de politici en de beleidsmakers, die de overheid draaiende houden en vaak haarfijn doorhebben wat er nu misgaat. In dit boek komen zij voor het eerst ongefilterd aan het woord. Dagelijks zien zij hoe wensdenken de politieke agenda bepaalt, goedbedoelde moties stuklopen op de praktische realiteit en burgers verdwalen in de bureaucratie. De toon is niet klagerig, maar wel kritisch.

Bovenal is het een hoopvol boek. Gepassioneerde publieke dienstverleners schetsen door middel van herkenbare, persoonlijke en soms grappige verhalen de bestuurlijke weg vooruit. Voor dit boek interviewden Pechtold tien publieke dienstverleners, Mark Rutte en Herman Tjeenk Willink. 

 

Terug

€ 21,50


Op het scherpst van de snede - isbn 9789044655667

Politiek van binnenuit | Auteur: Rory Stewart | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 29 maart 2024 | 480 pagina's

Negen jaar was hij lid van het Britse Lagerhuis, en nog wel van de Conservatieve Partij, tot verrassing van velen. Hij was minister onder David Cameron en Theresa May, maar toen Boris Johnson aan de macht kwam, hield hij het voor gezien. Inmiddels herkende Rory Stewart zijn eigen partij niet meer. Nu doet hij, nadat hij door zijn eigen partij is verraden, zijn politieke verhaal uit de doeken.

Zelden heeft een oud-politicus zijn politieke leven zo beeldend en literair beschreven als Rory Stewart in Op het scherpst van de snede. Met zijn internationale bestsellers Tussenstations en De Schotse marsen had hij zijn schrijverschap al bewezen.

Op het scherpst van de snede is een eerlijke, moedige, vaak beangstigende en soms ronduit shakespeareaanse tragedie over leugens, kwaadsprekerijen, corruptie en totale incompetentie binnen de Britse politiek. Het is een uniek relaas over de werking van macht en wat die met mensen doet; en het is ook nog eens geschreven in een schitterende en, ondanks de droeve boodschap, humoristische stijl.

 

Terug

€ 29,90


Eindstrijd - isbn 9789401621762

Chaos, onrust en wantrouwen: de Britse royals en hun gevecht om te overleven | Auteur: Omid Scobie | Uitgever: Xander | Nederlands | Paperback | 08 december 2023 | 448 pagina's

 

Journalist Omid Scobie vertelt in Eindstrijd het pijnlijke verhaal van het Britse koningshuis dat in grote crisis verkeert. Vol exclusieve onthullingen, voor fans van Reserve, De hofdame en The Crown.

Het is crisis in het Britse koningshuis. Na het overlijden van Queen Elizabeth, de kroning van Charles en de explosieve biografie van prins Harry staat de koninklijke familie volop in de belangstelling, maar verre van positief. De Britse royals lijken de verbinding met hun onderdanen definitief kwijt te zijn, en rollen van het ene schandaal in het andere.

Journalist Omid Scobie vertelt in Eindstrijd het pijnlijke verhaal van een eeuwenoud instituut dat in grote problemen verkeert, en bedreigd wordt door chaos, disfunctionele familieleden, wantrouwen en verouderde gewoonten. Dankzij zijn ervaring, jarenlange toegang tot de royals, unieke inzichten en exclusieve onthullingen is dit een mustread over de onvermijdelijke ondergang van ’s werelds beroemdste familie. Voor iedereen die benieuwd is naar alles wat Harry niet mocht vertellen… Voor fans van Reserve, De hofdame en The Crown.

 

Terug

€ 22,99


Door de ogen van de Koning - isbn 9789029099899

In gesprek met Koning Willem-Alexander over tien jaar Koningschap | Auteur: J.M. Meulenhoff | Nederlands | Hardcover | 24 november 2023 | 192 pagina's

 

Een prachtig overzicht van tien jaar Koningschap, rijk geïllustreerd met de mooiste foto’s uit die periode

In 2023 is het tien jaar geleden dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Willem-Alexander, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau werd hij op 30 april 2013 gekroond tot Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? In tien hoofdstukken blikt hij terug op het afgelopen decennium als staatshoofd. Vele belangrijke gebeurtenissen passeren de revue, zowel hoogte- als dieptepunten, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen en de viering van 75 jaar vrijheid, maar ook MH17, de coronapandemie en nog veel meer.

In de rubriek ‘De blik van buitenaf' geven onder anderen Prinses Amalia, Gerdi Verbeet, André Kuipers en Piet Ploeg (voorzitter Stichting Vliegramp MH17) hun kijk op het Koningschap en stellen ze een vraag die in verband staat met hun eigen connectie met de Koning.

 

Terug

€ 20,99


De achilleshiel van de koning - isbn 9789045048765

Monarchie onder druk | Auteur: Jan Hoedeman | Nederlands | Paperback | 23 maart 2023 | 184 pagina's

 

Koning Willem-Alexander is april 2023 tien jaar in functie: een mooi moment om de balans op te maken.

Wat is de achilleshiel van koning Willem-Alexander? Waar zijn moeder Beatrix als koningin nog een rol had in het formatieproces, de politiek beïnvloedde en vierentwintig uur per dag in functie was, rekt Willem-Alexander zijn privédomein maximaal op, soms ten koste van het Koninklijk Huis. Dit leidt steeds vaker tot strubbelingen. Politiek journalist Jan Hoedeman volgt al een kwarteeuw de schurende relatie tussen monarchie en politiek. Het stelt hem in staat patronen te zien en vergelijkingen te maken. Van binnenuit ontsluit hij de wonderlijke wereld van de royals in de polder, die worstelen met hun persoonlijke vrijheid, openbaarheid en de ministeriële verantwoordelijkheid. De achilleshiel van de koning is een boek voor iedereen die wil weten waarom de populariteit van de monarchie al sinds een paar jaar afneemt en wat daarvan de risico’s zijn.

 

Terug

€ 19,99


Als een ramp ons raakt - isbn 9789463823388

Ervaringen en lessen van een trauma-expert | Auteur: Berthold Gersons | Nederlands | Paperback | 15 februari 2024 | 176 pagina's

 

Als een ramp ons raakt is een aangrijpende geschiedenis van rampen die Nederland troffen en onze omgang daarmee. Gersons’ ervaringen bieden inzichten voor zowel de directe als indirecte betrokkenen.

Op een fatale avond in 1992 stortte een vliegtuig op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het was een voor Nederland ongekende ramp, die voor talloze mensen grote gevolgen had en nog altijd heeft. Hoe om te gaan met dat individuele en sociale leed, ook op de lange termijn? Diezelfde moeilijke vragen speelden bij drama’s die volgden, zoals de Martinair-crash bij Faro, de vuurwerkramp in Enschede, de brand in Volendam, het neerschieten van de MH17 en recent de coronapandemie. Bij deze ingrijpende gebeurtenissen werd psychiater en trauma-expert Berthold Gersons gevraagd op te treden als adviseur, behandelaar en onderzoeker. Wat is er nodig om de juiste hulp te bieden, de nasleep van een ramp te begeleiden en het vertrouwen te herstellen? Niet alleen de direct betrokkenen, maar ook hele gemeenschappen kunnen jarenlang getekend raken door rouw, trauma en het gemis aan veiligheid en vertrouwen in de wereld. Het duurt lang voordat ‘de ramp na de ramp’ leidt tot een nieuw evenwicht bij de getroffenen en hun omgeving. Als een ramp ons raakt is een aangrijpende geschiedenis van de rampen die Nederland troffen en onze omgang daarmee. Gersons’ ervaringen belichten wat er gebeurt als er iets zeer ingrijpends plaatsvindt en bieden inzichten voor zowel de direct betrokkenen als voor hulpverleners, autoriteiten en politici.

 

Terug

€ 21,99


Die ene melding - isbn 9789044655421

Zeventig aangrijpende politieverhalen | Auteur: Wil Thijssen | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 06 februari 2024 | 296 pagina's

 

Moord, suïcides, roofovervallen, gijzelingen, dodelijke ongelukken, vrouwenhandel – de politie maakt het allemaal van dichtbij mee. In Die ene melding vertellen politiemensen over het aangrijpende, ontroerende, soms grappige of juist gruwelijke incident dat hun altijd is bijgebleven. Misdaadjournalist Wil Thijssen tekent hun belevenissen op, zoals het schrijnende verhaal van de agent die een woning doorzoekt na een gezinsmoord, van de ME’er die geen filter op haar gasmasker heeft als ze in traangaswolken vecht voor haar leven, van de politieman die op het centraal station in Amsterdam een terrorist neerschiet, het schietdrama in Alphen, de vuurwerkramp in Enschede of de helikoptervlucht van de piloot die als eerste het inferno van de Bijlmerramp aanschouwde.

Politiemensen kunnen hun gevoelens goed scheiden van hun handelen, maar in Die ene melding tonen zij hun kwetsbaarheid en vertellen ze de indringende voorvallen tot in detail na. Het resultaat is een veelzijdig en persoonlijk beeld van het gewone, dagelijkse politiewerk, dat allesbehalve gewoon is, maar juist verbijsterend bijzonder.

 

Terug

€ 21,99


Schoonvader van Poetins geheim agent - isbn 9789464563559

Dagboek van tien jaar Russische oorlog | Auteur: Roel van Duijn | Nederlands | Paperback |  

23 februari 2024 | 424 pagina's

 

Roel van Duijn dacht een mooi internationaal huwelijk te krijgen, toen hij in vrediger tijden trouwde met een Russische vrouw. Toen de MH17 neerstortte en de groene mannetjes verschenen op de Krim kwamen de idealen in het gedrang. Haar kinderen stonden achter Poetin en de confrontatie verscherpte zich toen haar dochter wilde trouwen met een agent van de Russische geheime dienst FSB. Tien jaar lang schreef Roel van Duijn in zijn dagboek om de historische en politieke oorsprong te vinden van deze barbaarse oorlog en wat de beste kans is om de dans op de vulkaan te overleven. Lang was hij een overtuigd pacifist, maar oog in oog met de fascistische dictatuur en agressie van het Kremlin ontwikkelt hij zich van Provo tot Navo.

 

Terug

€ 29,99


Het geheim van Bols - isbn 9789044546880

Hoe de oorlog een familiebedrijf verscheurt | Auteur: Martin Hendriksma | Nederlands | Paperback | 15 februari 2024 | 352 pagina's

 

In de zomer van 2020 kruipt Martin Hendriksma naar een onderduik­ruimte op een Heemsteedse zolder. Daar treft hij een matras aan, twee lege flessen en een verscheurde krant uit november 1941. De eerste bewoners van het huis blijken adjunct-directeur Ernst Moltzer van de internationaal bekende jenever- en likeurenfabrikant Bols en zijn vrouw. Ernst probeerde in de oorlog over zee naar Engeland te vluchten en is sinds­dien vermist. Zijn flamboyante echtgenote Traut, een Oostenrijkse gravin, zou hem hebben verraden.

Hendriksma duikt in het onthutsende oorlogsverhaal van het familiebedrijf Bols. Beetje bij beetje ontrafelt hij wat door Bols altijd zorgvuldig verzwegen werd. En in een tot de laatste bladzijde spannende zoektocht neemt hij alle twijfels weg over het tragische lot van de verdwenen Ernst.

 

Terug

€ 24,99


Eerlijk gezegd - isbn 9789401498272

Op zoek naar authenticiteit in een opgejaagde wereld | Auteur: Annelies Verlinden | Uitgever: Lannoo | Nederlands | Hardcover | 09 januari 2024 | 144 pagina's

 

'Niet alleen de politiek heeft nood aan een nieuwe stijl van leiderschap die macht en ego inruilt voor authenticiteit en verbinding. Overal in de samenleving hebben mensen daar baat bij.'

1 oktober 2020. Na een telefoontje van toenmalig partijvoorzitter Joachim Coens is advocate Annelies Verlinden nobele onbekende af. Jaren politiek engagement achter de schermen culmineren in een publieke ministerrol. De kranten vragen zich af: wie is dit wit konijn?

Intussen zijn we drie jaar en ettelijke crisissen verder. En de vragen die Annelies zich stelde bij de start van haar ambtstermijn, gelden nog steeds. Hoe kan ik het verschil maken? Naar welke experts moet ik luisteren? Hoeveel van mijn privéleven deel ik met het publiek en wat houd ik voor mezelf? Hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel mag ik verwachten van de burger? Hoe blijf ik mezelf in de haaientank van de politiek? En hoe kan het anders?

Dit boek verschaft niet alleen een blik achter de schermen van de Wetstraat 2, maar ook een inkijk in hoe Annelies Verlinden beleid wil maken. Zonder franjes of geroep, voor de lange termijn. Eerlijk gezegd is een ontwapenende reflectie over modern leiderschap, voorbij de waan van de dag en het hengelen naar likes.

 

Terug

€ 21,99


De AI-revolutie - isbn 9789463823098

Hoe kunstmatige intelligentie de maatschappij gaat veranderen (en daar nu al mee bezig is) | Auteur: Maarten Sukel | Nederlands | Paperback | 24 januari 2024 | 192 pagina's

 

De AI-revolutie beschrijft van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw.

Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is kunstmatige intelligentie voor iedereen onontkoombaar geworden. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal sluipt 'AI' het leven binnen. En techbedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog slimmere vormen op de markt te brengen. Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Hoe werkt ze? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? Is ze nog wel te stoppen? In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft deskundige Maarten Sukel hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypen versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als vergrijzing, dreigende voedseltekorten en de klimaatcrisis. Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw. Een onmisbare gids voor wie wil weten wat er nu werkelijk aan zit te komen.

 

Terug

€ 20,00


A.I. - isbn 9789463939591

Over een wonderlijke nieuwe vorm van software die nu al overal om ons heen is | Auteur: Lieven Scheire | Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts | Nederlands | Paperback | 12 december 2023 | 240 pagina's

Zal jij ooit aan je huiscomputer vragen wat je moet aantrekken voor een bepaalde gelegenheid? De kans is groot.

Zullen rechters zich ooit laten adviseren door Artificiële Intelligentie om een strafmaat te bepalen? Ja, en wel binnenkort.

En zal jij persoonlijk bereid zijn een AI-systeem te gehoorzamen? Dat doe je nu al wanneer je naar Spotify luistert, een Waze-route volgt of de spam uit je mails laat filteren.

Er valt haast niet meer te ontkomen aan Artificiële Intelligentie. Maar wat is het juist? Wat willen we ermee doen en hoe zal onze toekomst eruit zien met AI?

Lieven Scheire doet op heldere en entertainende wijze alles uit de doeken over deze nieuwe vorm van software die computers en apps vaardigheden geeft die ze tot nu toe nooit hadden.

 

Terug

€ 24,99


Dit wil je écht niet weten - isbn 9789463812160

Over de onvoorstelbare wereld achter je scherm | Auteur: Huib Modderkolk | Nederlands | Paperback | 05 maart 2024 | 272 pagina's

'Ik wil dit eigenlijk niet weten,' krijgt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk regelmatig te horen wanneer hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Diezelfde houding treft hij bij bedrijven en de overheid.

Als hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling. Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een magnifiek wapen is. Van Den Haag tot Sint Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen. Dit wil je écht niet weten is - net als Modderkolks alom geprezen bestseller Het is oorlog maar niemand die het ziet - een bloedstollende pageturner over de schaduwkanten van de online samenleving.

 

Terug

€ 20,99


Camera loopt - isbn 9789464562163

Dertig jaar op reportage voor RTL Nieuws | Auteur: Jaap van Deurzen | Nederlands | Paperback | 01 maart 2024 | 204 pagina's

 

‘Camera loopt…’ Hoe vaak Jaap van Deurzen, oorlogsverslaggever van RTL Nieuws, dit zinnetje de afgelopen dertig jaar heeft gehoord, is niet meer te tellen. Meer dan dertig jaar vliegt Van Deurzen van de ene brandhaard naar de andere en verslaat op onnavolgbare wijze de gruwelen van de oorlogen in voormalig Joegoslavië. Hij is tegelijkertijd getuige van de sektarische ellende in Belfast, de waanzin van de genocide in Rwanda en de verwoestende werking van de Tsunami op Sumatra. De dag die zijn leven voor altijd verandert, is 11 september 2001, als Al Qaida-terroristen de Twin Towers in New York vernietigen. De ‘War on Terror,’ die daarop volgt, is verwoestend. In Pakistan, Afghanistan en Irak doet Van Deurzen op zijn eigen kenmerkende manier verslag van de strijd tegen de terroristen van de Taliban en IS. Na het zien van zoveel menselijk leed vertelt hij zonder opsmuk ook over de gevolgen hiervan op zijn persoonlijke leven.

 

Terug

€ 24,99


Einddoel Witte Huis - isbn 9789021475288

Hoe de Amerikanen hun president kiezen | Auteur: Koen Petersen | Uitgever: Volt | Nederlands | Paperback | 11 januari 2024 | 328 pagina's

 

Een onmisbare gids voor als je de Amerikaanse presidentsverkiezingen wilt leren begrijpen.

Elke vier jaar gaan de Amerikanen naar de stembus om de president te kiezen. Maar hoe verlopen die verkiezingen precies? Door middel van talloze historische anekdotes en met oog voor grappige details legt Amerikanist en tv-commentator Koen Petersen het proces helder uit.

Wie kan zich kandidaat stellen, hoe werken de voorverkiezingen, hoe zit het met de financiering van de campagnes, waarom wordt de president gekozen door kiesmannen, en niet rechtstreeks door het Amerikaanse volk en hoe kan de kandidaat met de meeste stemmen toch de verkiezingen verliezen? In 21 hoofdstukken loopt Petersen het hele verkiezingsjaar door en geeft de achtergronden bij de begrippen als primaries, caucus, running mate, swing states, en Electoral College. Voor wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil kunnen begrijpen en volgen is 'Einddoel Witte Huis' een onmisbare gids.

 

Terug

€ 22,99


Dagboek 1933 - isbn 9789052400099

Het gevaar van extreemrechts | Auteur: Dirk Verhofstadt | Nederlands | Paperback | 22 december 2023 | 408 pagina's

Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd, opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen. Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een Omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en verdragen, hun kritiek op de democratie en hun geflirt met autoritaire leiders. DAGBOEK 1933 laat in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt. Ook bij ons kan die nachtmerrie opnieuw werkelijkheid worden.

 

Terug

€ 29,99


De geschiedenis van mijn sok - isbn 9789400408609

Een laatste erfgenaam ontrafelt het ontluisterende verhaal van zijn familie | Auteur: Jonah Falke | Nederlands | Paperback | 26 oktober 2023 | 256 pagina's

 

In het Duitse stadje Schmallenberg te Sauerland begon de familie Falke – behorend tot de oudste adel van Europa – ooit sokken te breien. Ze werden er wereldberoemd en uiteindelijk steenrijk mee. Jonah is de laatste erfgenaam van de familie, de stamhouder, van de arme tak welteverstaan. Zijn voorvader liep van Sauerland naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Zijn nazaten werden soldaten, molenaars en conciërges, leidden geen grootse levens. Aangespoord door zijn oudtante, die vreest dat de familie zal uitsterven als hij zich niet voortplant (‘Je hebt een opdracht in je leven, jongen!’) en de memoires van zijn opa, gaat Jonah op zoek naar zijn voorouders. Welke bloedlijn zou hij precies voort gaan zetten? Een reis langs nog levende familieleden die hem via oostelijk Nederland naar New York, Canada, Berlijn en uiteindelijk Schmallenberg brengt. Onderweg vertelt iedereen zo zijn eigen versie van de waarheid en blijkt achter de ogenschijnlijk keurige familie een geschiedenis van sadisme en geweld schuil te gaan.

 

Terug

€ 23,99


De kunst van etiquette - isbn 9789401496216

Waarom een ananas op tafel hoort en een smartphone niet | Auteur: Isabelle Coppens | Nederlands | Hardcover | 08 november 2023 | 176 pagina's

 

Etiquette is voor iedereen van belang. En de basisprincipes ervan, attent en respectvol omgaan met anderen, zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit.

In De kunst van etiquette lees je 'hoe het nu eigenlijk allemaal hoort' in hedendaagse situaties en ontdek je de verhalen en geschiedenis achter deze regels.

Benieuwd naar wat Lodewijk XIV te maken heeft met het feit dat je tijdens de maaltijd je handen boven tafel hoort te houden? Of waarom het onderste knoopje van een kostuumjasje altijd open hoort te blijven? En hoe zit het nu eigenlijk met die ananas op tafel als je gasten ontvangt?

Dit boek dompelt je onder in de wondere wereld van de etiquette, zodat je vanaf nu elke situatie elegant én met zelfvertrouwen weet aan te pakken.

 

Terug

€ 24,99


Het proces - isbn 9789026365324

Een rechter over de zaak-Holleeder | Auteur: Frank Wieland | Nederlands | Paperback | 24 oktober 2023 | 288 pagina's

 

Een unieke inkijk in de wereld van het strafrecht via de bekendste rechter van Nederland. Voor de lezers van Judas, De kooi en Peter R. de Vries. Voor de luisteraars van de podcasts Napleiten en Het Parool Misdaadpodcast.

4 juli 2019 de Amsterdamse rechtbank legt Willem Holleeder een levenslange gevangenisstraf op voor het uitlokken van zes aanslagen. Bij die aanslagen, gepleegd tussen 2002 en 2006, zijn vijf mensen vermoord. Een van de drie rechters die tot dit vonnis komen is Frank Wieland, voor wie de zaak-Holleeder de laatste rechtszaak is voordat hij met pensioen gaat.

In Het proces blikt Frank Wieland terug op zijn leven en op zaken die hij in zijn lange carrière als rechter heeft behandeld. Hij gaat in op de positie van het slachtoffer, op onderwerpen als de belangstelling van de media, een eigen mening, wraking, zwijgrecht en op de vraag hoe het is om als rechter een levenslange straf op te leggen.

Het resultaat is een unieke inkijk in de wereld van het Nederlandse strafproces. Niet eerder lazen we hoe een rechter de verschillende aspecten van een rechtszaak beleeft – van de aanloop, het horen van de getuigen, pleidooi en requisitoir tot de uitspraak en het vonnis.

 

Terug

€ 22,99


Leven met de dood - isbn 9789043929080

Verhalen van een uitvaartverzorger | Auteur: Iede Hoorn | Uitgever: Kosmos | Nederlands | Paperback | 14 november 2023 | 224 pagina's

 

Nederlands bekendste uitvaartverzorger Iede Hoorn geeft in ‘Leven met de dood’ een bijzondere inkijk in zijn leven in de uitvaartzorg.

In ‘Leven met de dood’ lees je wat Iede Hoorn meemaakt in zijn werk als uitvaartverzorger. Het contact met de nabestaanden, het verzorgen van een lichaam, uiteenlopende verzoeken, kleine uitvaarten, over-the-top-uitvaarten, dingen die misgaan, dingen die hem altijd bijblijven; als Iedes telefoon gaat weet hij nooit in welke situatie hij die dag gaat belanden. Wat hij met zijn ervaring als uitvaartverzorger inmiddels wel weet is dat de dood veel meer is dan stemmige kleding en koffie met cake. De dood is verdrietig, soms schrijnend, maar vaak ook mooi, liefdevol en zelfs grappig. Met het delen van zijn verhalen wil Iede een nieuwe blik op de dood werpen in de hoop deze meer bespreekbaar te maken.

 

Terug

€ 22,99


Heldendaad in de Sahara - isbn 9789043928397

Een aangrijpend waargebeurd verhaal over vrijheid, avontuur en broederschap | Auteur: Eddy van der Ley | Uitgever: Kosmos | Nederlands | Paperback | 26 september 2023 | 256 pagina's

 

Het waargebeurde, aangrijpende verhaal van twee vrienden die gestrand zijn in de Sahara en beseffen dat ze gaan sterven. Ze laten een dagboek en afscheidsbrieven achter.

"Onze enige hel is de gedachte aan jullie verdriet." Op het moment dat avonturiers Peter Teggelaar en Marc Gilsing in de zomer van 1993 beseffen dat ze zullen sterven op een desolate plek in de Sahara, richten ze zich in hun dagboek met hartverscheurende afscheidsbrieven tot familie en vrienden. Het dagboek dat wordt aangetroffen naast de lichamen wordt een troostrijk houvast voor de nabestaanden, onder wie Eddy van der Ley. Aan de hand van het dagboek publiceert Van der Ley over de fatale woestijnreis.

 

"Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan." (Uit het dagboek van Marc Gilsing en Peter Teggelaar)

 

Terug

€ 22,99


Neem mijn verdriet weg - isbn 9789048870332

Stemmen uit de oorlog | Auteur: Katerina Gordejeva | Nederlands | Paperback | 03 oktober 2023 | 352 pagina's

 

'Wat Gordejeva documenteert, verandert de wereld.' (Dmitri Moeratov, Nobelprijs voor de Vrede)

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien heeft de Russische journaliste Katerina Gordejeva vluchtelingencentra in heel Europa bezocht om oorlogservaringen vast te leggen. Neem mijn verdriet weg bevat hartverscheurende getuigenissen van mensen die in hun standpunten vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, maar tegelijkertijd het verdriet delen dat de oorlog met zich meebrengt. Gordejeva beschrijft haar ontmoetingen met veel empathie in een rauwe, directe stijl. Het resultaat is een monumentale vertelling die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat.

 

Terug

€ 23,99


Helenka - isbn 9789464520965

Auteur: Anna van Suchtelen | Nederlands | Paperback | 7 september 2023 | 300 pagina's

 

In 1911 zit een jonge vrouw met opgestoken zwart haar in een laboratoriumruimte op een tafel, tussen de glazen flessen en flacons. Er zitten gaten in haar labjas. Achter de vrouw, waar buizen en drukmeters te zien zijn, hangt een bord aan de muur: nicht berühren. Lebensgefahr 4000 volt. De vrouw kijkt uitdagend de camera in. Voor haar elfde verjaardag krijgt Anna van Suchtelen deze foto van haar vader. Dat is je oma, hoort ze, gefotografeerd door je opa. Jarenlang blijft oma Helenka een mythisch figuur, iemand over wie ze niet veel meer wist dan dat ze in 1887 in het door Rusland bezette Polen werd geboren, natuur- en scheikunde studeerde in Zürich en eindigde in Nederland. Helenka blijkt een geëngageerd student, een briljant wetenschapper en een moeder die carrière wilde maken in een turbulente tijd. Het boek leidt ons van het Oekraïense platteland en Kyiv naar Warschau, en van Zweden naar Amsterdam. Op de golven van wereldgebeurtenissen – de tijd van wetenschappelijke doorbraken, Europese grensverschuivingen, epidemieën, volksopstanden en de Russische revolutie – liet Helenka zich leiden door haar dromen en haar voorbeeld Marie Curie. Het is het verhaal van een vrouw die op een kantelpunt in de Europese geschiedenis moest vechten voor haar plek.

 

Terug

€ 24,99


Sporen - isbn 9789021480640

Veteranen na hun missie | Auteur: Olof van Joolen | Uitgever: Volt | Nederlands | Paperback | 14 juni 2023 | 272 pagina's

Sporen is een indringende bundel met persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de burgermaatschappij.

Zo’n honderdduizend Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië, of hebben zich daarna ingezet in een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die relatief korte periode heeft hun leven gevormd en dikwijls ook een andere wending gegeven. Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes of was deze juist de bevestiging dat ze de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?

Schrijver en veteraan Niels Roelen en Telegraaf-journalist Olof van Joolen spraken met 26 veteranen van alle leeftijden, rangen, krijgsmachtsdelen, uit alle sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse krijgsmacht uitgevoerde missies, over de sporen die hun uitzendingen hebben nagelaten. Hun verhalen zijn zonder uitzondering ontnuchterend eerlijk, heftig, soms ontroerend. Stuk voor stuk vormen ze indrukwekkende bewijzen van de menselijke veerkracht.

 

Terug

€ 22,50


Onze vriend op de pauwentroon - isbn 9789048558971

Nederland en de laatste sjah van Iran | Auteur: Maaike Warnaar | Nederlands | Paperback | 12 juni 2023 | 256 pagina's

 

Wie vandaag de dag het nieuws over Iran leest, kan zich nauwelijks voorstellen dat de relaties tussen Nederland en Iran tot 1979 uitstekend waren. Mohammed-Reza Pahlavi, de laatste sjah van Perzië, stond hier bekend als een visionair en hervormer. Perzië werd gezien als een mythisch land met een eeuwenoude beschaving. Het Nederlandse koningshuis kwam graag bij de sjah over de vloer en grote en kleine Nederlandse bedrijven deden goede zaken in Iran. Toen in de jaren zeventig meer bekend werd over de onderdrukking waarmee de sjah aan de macht bleef, bracht dat de Nederlandse regering voor lastige keuzes. Hoe konden de relaties met Iran standhouden, nu het Nederlandse publiek zich daartegen had gekeerd? De Nederlandse regering stak de kop in het zand en hield vast aan het idee van de sjah als verlicht despoot. Zo zag men de Iraanse Revolutie niet aankomen, met alle gevolgen van dien.

'Een veelomvattend en meeslepend werk, met onmisbare inzichten om het huidige Iran te begrijpen.' – Peyman Jafari, historicus

 

Terug

€ 24,99


Onder de beesten - isbn 9789000389612

Undercover in de bio-industrie | Auteur: Jeroen Siebelink | Uitgever: Spectrum | Nederlands | Paperback | 01 juni 2023 | 320 pagina's

Undercover in de harde realiteit van de bio-industrie

We hebben wel een vermoeden waar ons kroketje, onze cappuccino en ons eitje vandaan komen, maar daar laten we het liever bij. Zo niet Roel Binnendijk. Drie jaar lang werkte hij undercover in stallen, veetransporten en een groot slachthuis. Met een verborgen camera verzamelde hij talloze bewijzen van ernstige dierenmishandeling en intimidatie van medewerkers. Zijn werk werd opgepikt door internationale media, leidde tot grote opschudding in de Nederlandse politiek en vormt inmiddels de aanleiding voor nieuwe regelgeving.

In Onder de beesten word je meegenomen op een levensgevaarlijke zoektocht door de bio-industrie. Wat doen wij dieren aan en wat doet dat met ons? En wie overtreedt hier eigenlijk de wet? Alleen de bio-industrie? Of ook de dierenbeschermer die undercover gaat en zich moet conformeren aan de norm in de sector? Als eerste infiltrant ooit in Nederland onthult Binnendijk schokkende feiten en zet daarmee zijn eigen veiligheid op het spel.

 

Terug

€ 22,99


Meester Leonie - isbn 9789402712742

Het leven van een strafrechtadvocaat | Auteur: Leonie van der Grinten | Uitgever: HarperCollins | Nederlands | Paperback | 06 juni 2023 | 288 pagina's

Een unieke kijk in de wereld van het strafrecht

Van gestalkt worden door de partner van een cliënt tot bijstand verlenen aan een vrouw die haar agressieve man heeft doodgeslagen met een hamer: welkom in de wereld van Leonie van der Grinten.

Dit boek geeft een uniek kijkje achter de schermen van het strafrecht. Wat is ervoor nodig om verdachten van de gruwelijkste misdaden te verdedigen? Moeten juristen vrezen voor hun leven sinds de moord op Derk Wiersum? Hoe ga je om met een kwetsbare cliënt die jou wil zoenen in de verhoorkamer? Wat te doen als je een cliënt tegenkomt in de kroeg? En hoe zorg je met een soms tachtigurige werkweek voor een gezonde balans tussen werk en privé?

Meester Leonie is razend populair op Instagram, waar ze dagelijks de vragen van haar duizenden volgers beantwoordt. Met dit boek hoopt ze haar missie te volbrengen: de kloof tussen de maatschappij en het strafrecht te verkleinen.

 

Terug

€ 21,99


Killer in het Kremlin - isbn 9789044653540

Auteur: John Sweeney | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 13 juni 2023 | 360 pagina's

 

Al dertig jaar trekt de Britse journalist John Sweeney langs de brandhaarden en corrupte regimes van de wereld. Hij was onder andere in Kosovo, Zimbabwe, Noord-Korea en de scientologykerk, maar vooral in Rusland. In Killer in het Kremlin neemt Sweeney ons aan de hand van de bomaanslagen op Russische flatgebouwen in 1999, de bloederige Russische acties in Tsjetsjenië, de annexatie van de Krim en zijn confrontatie met Poetin na de aanslag op de MH17 mee naar de gebombardeerde steden en dorpen van Oekraïne.

Vanuit zijn standplaats Kiev spreekt hij met kenners en ooggetuigen. We proeven de moed van het Oekraïense verzet en de dapperheid van de Russische oppositie, en de radeloosheid en woede van de bevolking. Bovenal is Killer in het Kremlin een angstaanjagend relaas over de onstuitbare opkomst van de man die begon als spion en eindigde als despoot: Vladimir Poetin. Een even spannend als gruwelijk boek.

 

"Dit roekeloze boek is een furieuze aanval op de Russische president. Killer in het Kremlin volgt Poetins bloederige carrière: een leven bezaaid met lijken." (The Times)

"Een buitengewoon vooruitziend en fascinerend boek." (BBC Radio 5)

 

Terug

€ 25,99


Diensten met geheimen - isbn 9789026354120

Hoe de AIVD en MIVD Nederland veilig houden | Auteur: Willemijn Aerdts | Nederlands | Paperback | 22 mei 2023 | 256 pagina's

 

Expert Willemijn Aerdts vertelt in Diensten met geheimen, hoe de AIVD en MIVD Nederland veilig houden, hoe de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te werk gaan aan de hand van waargebeurde verhalen.

‘De aanslagpleger was bekend bij de diensten.’ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan? Wat weten die diensten precies? Hoe komen ze aan hun informatie en wat doen ze ermee? Zouden ze alle aanslagen dan niet kunnen voorkomen? Wanneer besluiten ze eigenlijk om iemand in de gaten te houden? En waarom moet alles zo in het geheim?

Wat weet jij eigenlijk van de geheime diensten?

Diensten met geheimen geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen. Willemijn Aerdts vertelt hoe de AIVD en MIVD zijn ontstaan en op welke manier de taken en werkwijzen sinds de Tweede Wereldoorlog zijn veranderd. Beide diensten hebben als doel de democratische rechtsstaat te waarborgen en geheimhouding kan daarbij van levensbelang zijn; tege lijkertijd hebben we het recht op privacy en is toezicht noodzakelijk. Aan de hand van spannende casussen maakt Aerdts duidelijk hoe de aivd en mivd te werk gaan en voor welke dilemma’s ze worden gesteld. Deze blik achter de schermen is – net zoals de diensten zelf dat zijn – onontbeerlijk.

 

Terug

€ 23,99


Met vallen en opstaan - isbn 9789463822701

Van gewone jongen tot televisierechter | Auteur: Frank Visser | Nederlands | Paperback | 20 april 2023 | 256 pagina's

Nederlands bekendste televisierechter Frank Visser reflecteert op zijn rijke en enerverende leven. Hij onthult hoe hij ondanks alle tegenslagen overeind is gebleven en zijn dromen heeft verwezenlijkt.

Frank Visser groeide op in een katholiek gezin met zeven kinderen dat na de dood van zijn vader in geldnood kwam. Alles in zijn jeugd was katholiek en hij hield ervan, was goed ‘in godsdienst’, al bracht hij al vroeg de leraren in verlegenheid met zijn vragen. In een montere, grappige en ongepolijste stijl neemt Visser zijn lezer mee door zijn leven. Een verhaal van vallen en opstaan, van financiële zorgen, gedwongen verhuizingen, en tegenslag. Verhalen uit een niet-intellectueel milieu, van een moeder die uit nood een café beheert. Maar gaandeweg krijgt Visser kansen, op studie, op een carrière in de rechterlijke macht. Hij slaagt erin om met discipline, doorzettingsvermogen en humor kantonrechter te worden. Om daarna de sprong te wagen naar de televisie. Visser schrijft zijn ervaringen en herinneringen op, en weeft door alles heen zijn kijk op het recht, hoe het werkt of zou moeten werken. Aan zijn vele ontmoetingen met vooral boze mensen probeert hij een positieve wending te geven. Al draagt hij dan een toga, hij voelt met hen mee. Al staan de televisiecamera’s op hem gericht, zijn wens is dat de mensen die voor hem staan vooral zichzelf onder ogen zullen zien. Met vallen en opstaan is een ongewoon levensverhaal van een gewone jongen, die zegt: ‘Boos zijn helpt niet, wel doen wat je kunt. Slikken als het moet, maar gaan als het kan.’

 

Terug

€ 21,99


Brood op de plank - isbn 9789046831007

Een familiekroniek van drie generaties warme bakkers | Auteur: Bianca Bartels | Uitgever: Nieuw Amsterdam | Nederlands | Paperback | 31 maart 2023 | 320 pagina's

'De warmste bollen! De vrolijkste bollen! De gelukkigste bollen!' Bianca Bartels wist als kind al hoe je klanten de winkel in moest lokken. Hoe kan het ook anders met drie generaties bakkers aan vaders- en moederszijde. Brood, heel veel brood is er gebakken, vanaf 1903 door overgrootvader Arnold Bartels in Purmerend tot 1997 door vader Frans Bartels, die genoodzaakt was het familiebedrijf in Amsterdam te beëindigen.

Brood op de plank is een intrigerend familieverhaal over trotse broodbakkers. Over het ambacht, nieuwe producten bedenken, winkelsluitingswetten, de oorlog overleven, regelgeving, de volkorenbroodhype, concurrentie van supermarkten, klagende buren, altijd netjes zijn voor de klanten en nooit zeuren of opgeven. En natuurlijk over elke dag weer vol overgave vers brood bakken, ons dagelijks brood.

 

Terug

€ 24,99


Mijn moeder zou het oorlog noemen - isbn 9789463822732

Waarom in Rusland bijna niemand meer zijn mond durft open te doen | Auteur: Vera Politkovskaja | Nederlands | Paperback | 12 april 2023 | 256 pagina's

 

Vera Politkovskaja, dochter van de vermoorde Kremlin-critica Anna Politkovskaja, schrijft een aangrijpend portret van haar moeder en levert daarbij vlijmscherpe kritiek op Poetins regime in Rusland.

Op 7 oktober 2006 werd schrijver, mensenrechtenactivist en journalist van Novaya Gazeta Anna Politkovskaja vermoord in de lift van haar huis. Ze offerde haar leven op voor de vrijheid en haar nagedachtenis is levendiger dan ooit. Haar dochter Vera was 26 en in verwachting toen haar moeder werd vermoord. In zekere zin wist ze dat haar moeder jong zou sterven. Anna zelf hield altijd rekening met de dood als prijs voor haar werk, maar ze verstopte zich voor niemand. Ze hield nooit op met het schrijven over de misdaden van het leger, over de nietsontziende maffia, over de corruptie en omkoping op grote schaal bij de overheid en de rechterlijke macht, en ze bleef mensen helpen. Ze kreeg talloze bedreigingen, overleefde verschillende moordpogingen en een schijnexecutie, maar in oktober 2006, op de verjaardag van Poetin, kwam de dood. Haar dochter Vera schreef met dit boek een vlijmscherpe aanklacht tegen het regime en de onderdrukking in haar land. Tegelijk is het een liefdevol en aangrijpend portret van haar onverschrokken moeder, die ervoor koos de onverbloemde waarheid te blijven vertellen over soldaten, criminelen en gewone mensen die door de oorlog worden vermalen. Vera besloot Mijn moeder zou het oorlog noemen te schrijven vanwege een van de lessen die haar moeder haar leerde: noem altijd mensen bij hun naam, dictators incluis.

 

Terug

€ 21,99


Het spook van Woke - isbn 9789464629262

Een vrolijk vaccin tegen cancel culture, identiteitspolitiek en ander onheil | Auteur: Floris van den Berg | Nederlands | Paperback | 7 maart 2023| 251 pagina's 

Woke is de verzamelnaam voor identiteitspolitiek, politiek correct denken, diversiteitsbeleid, cancel culture, westerse zelfhaat, dekolonisatie-obsessie, gender en aanverwante zaken.

Onder het mom van gelijkheid en diversiteit brengen woke opvattingen de vrijheid van meningsuiting in gevaar. Door woke versmalt het speelveld van toegestane meningen, waardoor de mogelijkheid van debat afneemt. Daardoor ondermijnt woke onze democratische en open samenleving.

Het spook van woke van filosoof Floris van den Berg bekritiseert de toenemende uitwassen van woke. Hij stelt daar humanisme, mensenrechten, liberale democratie en bovenal vrijheid van meningsuiting voor in de plaats. Het spook van woke roept op tot kritisch denken en geeft handvatten hoe je dit in de praktijk kunt doen. 

 

Terug

€ 24,95


Manieren van zijn - isbn 9789021423494

Voorbij de menselijke intelligentie | Auteur: James Bridle | Uitgever: Volt | Nederlands | Paperback | 07 maart 2023 | 424 pagina's

 

Wat kunnen we leren van andere vormen van intelligentie en identiteit? En hoe kunnen we onze samenlevingen hervormen om rechtvaardiger met elkaar en de niet-menselijke wereld om te gaan?

Terwijl grote vorderingen worden gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie, worden we ons ook bewuster van andere intelligenties die al die tijd bij ons waren, maar niet als zodanig werden herkend of erkend. Deze andere intelligenties zijn dieren, planten en natuurlijke systemen die steeds sneller hun complexiteit en kennis aan ons onthullen. Tegelijkertijd worden we ermee geconfronteerd hoe we met onze nieuwe technologieën hun uitsterven dreigen te veroorzaken, en daarmee uiteindelijk ook de onze.

Filosoof, technoloog en kunstenaar James Bridle vertelt in Manieren van zijn een radicaal nieuw verhaal over ecologie, technologie en intelligentie. We moeten, zo stelt James, deze begrippen herdefiniëren om een betekenisvolle en vrije relatie op te bouwen met het niet-menselijke; een relatie die gebaseerd is op solidariteit en diversiteit. James boek is een diepgaande verkenning van de complexe wereld om ons heen en een waarschuwing voor de bedreiging die de steeds sneller voortschrijdende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vormt voor ons bestaan.

 

"Bedwelmend, opwindend en verbazingwekkend." (The New York Times)

"Een inspirerend boek over intelligentie in de meer-dan-menselijke-wereld […] Bridle bespreekt een reeks voorbeelden uit de moderne biologie, informatica en andere disciplines [en] verweeft ze soepel in een helder en goed geschreven narratief." (NRC Handelsblad)

"Fascinerend, innovatief en tot nadenken stemmend: ik beveel Manieren van zijn van harte aan." (Jane Goodall)

 

Terug

€ 29,99


Een wolkenkrabber op de savanne - isbn 9789045046129

Veertig jaar correspondentschap in Afrika | Auteur: Koert Lindijer | Uitgever: Atlas Contact | Nederlands | Paperback | 18 januari 2023 | 352 pagina's

Een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de Westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt

In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Hij viel als een blok voor Afrika. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd. Lindijer doet verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over het leven van alledag, over zijn vriendschap met de Maasai en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse ngo’s. Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt – en een plek opeist op het wereldtoneel.

 

Terug

€ 24,99


Xi - isbn 9789044651959

Auteur: Ties Dams | Uitgever: Prometheus | Nederlands | Paperback | 24 januari 2023 | 256 pagina's

 

Rusland heeft de wereld in oorlog gestort. Amerika en Europa vechten terug met geld en wapens, maar zonder soldaten. Vooralsnog. De enige wereldmacht die invloed zou kúnnen uitoefenen is China. Maar China zwijgt. En zijn machtige leider Xi Jinping glimlacht de camera’s in. Wie is Xi?

In een wervelend relaas toont Ties Dams hoe de lange lijnen van de Chinese geschiedenis samenkomen in het leven van de machtigste man op aarde. Thans is de tijd dat China zijn oude plek als meest benijde beschaving ter wereld opnieuw opeist: goedschiks of kwaadschiks. Xi is de vereenzelviging van die belofte. Rancune, ambitie, paranoia en hoogmoed hebben zijn wereldbeeld gevormd. Xi is de belichaming van China’s veranderende zelfbeeld als macht. Xi ís de Chinese macht. En ja, die macht heeft alles met ons te maken: ook wij, westerlingen, leven in het tijdperk-Xi, of we dat nu willen of niet.

 

Terug

€ 22,50


#lovemyjob - isbn 9789021342788

Het allerbeste uit de kantoorjungle | Auteur: Japke-d. Bouma | Nederlands | Paperback | 12 oktober 2023 | 560 pagina's

De allerbeste en grappigste columns uit de kantoorjungle verzameld

Al meer dan tien jaar is Japke-d. Bouma voor elke kantoortijger dé onvolprezen gids. Met haar column in nrc steekt ze ons wekelijks een hart onder de riem, geeft ze ons wijze lessen en laat ze ons hardop lachen. Hoe ga je om met jonge collega’s, en wat moeten zij met die gekke kantoorboomers, hoe overleef je een functioneringsgesprek, hoe regel je salarisverhoging, hoe laat je anderen het vervelende werk doen en hoe ga je om met wéér zo’n slaapverwekkende vergadering? De beste tips, de ergste kantoorclichés, de grappigste verhalen over de koffieautomaat en de flexplek, de jeukerigste jeukwoorden en de handigste lijstjes. Dat alles is nu verzameld in één bundel, '#lovemyjob', een even onmisbaar als hilarisch boek: het állerbeste van Japke-d. Bouma.

 

Terug

€ 24,99


Een nieuwe tijd - isbn 9789021340845

Zeeland na de ramp | Auteur: Corine Nijenhuis | Nederlands | Paperback | 06 januari 2023 | 368 pagina's

 

Zeeland na de Watersnoodramp van 1953: persoonlijke verhalen schetsen samen 70 jaar Zeeuwse geschiedenis.

In februari 2023 is het zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Over de ramp zelf zijn vele verhalen verteld, in ‘Een nieuwe tijd’ beschrijft Corine Nijenhuis hoe het Zeeland daarna verging. Een moderne tijd diende zich aan. Niet alleen het Deltaplan had ingrijpende gevolgen, de overheid greep het moment ook aan om op allerlei terreinen het moderne leven in te voeren. Nijenhuis stuit op bijzondere verhalen van scheepsslopers en sluiswachters, sjouwers en schippers, boerenknechten en kerkgangers. Over hoe de overlevenden van Capelle nooit mochten terugkeren naar hun vertrouwde dorp. Over scheepswerf Moed en Trouw, die de watersnoodramp overleefde, maar krap twintig jaar later alsnog werd onteigend toen de nieuwe Deltadijk het bedrijf doormidden sneed. Over de mosselvisser die zijn stilzwijgen over zijn reddingsacties tijdens de ramp decennia later eindelijk doorbrak. Met fijnzinnige pen en bijzonder inlevingsvermogen beschrijft Nijenhuis de persoonlijke geschiedenissen die samen het grote verhaal vertellen van Zeeland na de ramp. Een belangwekkend en urgent boek dat lezers in Zeeland, maar ook daarbuiten zal aanspreken.

 

Terug

€ 23,99