Uitgebreide informatie Kunst

Utrecht, Caravaggio en Europa - isbn 9783777431833

Utrecht, Caravaggio en Europa | Uitgever: Hirmer | Nederlands | 1e druk | december 2018 | Hardcover | 300 pagina's

 

Rome is het centrum van de wereld rond 1600. Aangetrokken door het spectaculaire succes van Caravaggio trekken jonge kunstenaars uit heel Europa naar de bruisende metropool. De opkomende schilders bestuderen dezelfde werken, wisselen ideeën uit en vinden, in de stijl van Caravaggio, een individuele picturale taal. In de voetsporen van de drie belangrijkste Utrechtse caravaggisten volgen de auteurs de sfeer van deze artistieke geest van optimisme. Alleen in vergelijking met haar Europese schilders wordt duidelijk hoe sterk de Nederlandse traditie, met haar verlangen naar drastisch realisme, het werk van de Utrechters vorm gaf.

 

Terug naar actueel

Terug naar overzicht

€ 34,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Zuid Nederlandse miniatuurkunst - isbn 9789462582491

Zuid Nederlandse miniatuurkunst, Bij de tentoonstelling 'Magische Miniaturen in museum Catharijne Convent in Utrecht, Auteur: Anne S. Korteweg Anne Margreet As-Vijvers. 

In Zuid-Nederlandse miniatuurkunst wordt een rijkdom ontsloten aan verluchte handschriften die gedurende de Middeleeuwen in de Zuidelijke Nederlanden zijn gemaakt.

In Zuid-Nederlandse miniatuurkunst. De mooiste verluchte handschriften in Nederlands bezit wordt een rijkdom ontsloten aan verluchte handschriften die gedurende de Middeleeuwen in de Zuidelijke Nederlanden zijn gemaakt en die in de loop der eeuwen in Nederlandse openbare collecties terecht zijn gekomen. Dit onbekende culturele erfgoed wordt heir getoond in een breed panorama dat reikt van de tiende tot het begin van de zestiende eeuw. 

Aandacht wordt besteed aan de rijkversierde gebedenboeken voor privédevotie en de prachtige geïllustreerde teksthandschriften van groot formaat die ontstonden tijdens het mecenaat van de Bourgondische hertogen en de navolging daarvan door adel, hovelingen en burgers. De nadruk ligt op cultuurhistorische en kunsthistorische aspecten. 

Aan de orde komen onderwerpen als het Gulden Vlies, contacten tussen Noord- en Zuid-Nederland, pelgrimstekens en de overgang van handschrift naar druk.

 

Terug naar overzicht

€ 39,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Uit en thuis - isbn 9789072736680

Henk Helmantel, Uit en thuis. Stillevens en kerkinterieurs. Uitgever Art Revisited, 2010, gebonden, 57 pagina’s.

In de zomer van 2008 reisde Henk Helmantel voor studie door Duitsland en hield hiervan een dagboek bij. Onder de titel 'Op de plof' is dit verslag in het boek opgenomen geïllustreerd met schilderijen die hij maakte naar aanleiding van de tekeningen, gemaakt tijdens deze studie-reis. U als lezer wordt uitgenodigd mee te reizen en zelf met de ogen van de schilder te kijken. De schilderijen in dit boek zijn grotendeels in privé-bezit van de familie Helmantel. Regelmatig zijn de schilderijen te zien op tentoonstellingen in Nederland en ver daarbuiten. Weer terug in Westeremden is jaarlijks een groot deel van deze collectie in de zomermaanden te zien in museum De Weem. Kortom Uit en Thuis...

 

Terug naar overzicht

€ 17,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Een leven lang schilderen en verzamelen - isbn 9789072736901

Henk Helmantel, Een leven lang schilderen en verzamelen. Uitgever Art Revisited, 2015, gebonden.

De tuinderszoon die als kind ademloos bij zijn eerste museumbezoek naar de indrukwekkende doeken van Rembrandt keek, wist het zeker: hij zou schilder worden. Hij bezocht de academie in Groningen en zette zich met dagelijkse vlijt aan het werk in zijn atelier. Henk Helmantel groeide uit tot één van de belangrijkste schilders van ons land.

In februari 2015 is het 70 jaar geleden dat Henk Helmantel in Westeremden is geboren. Hoewel hij er nog steeds woont en werkt is Helmantels bekendheid zijn geboortedorp ver ontstegen. Hoog tijd voor een nieuw boek over deze Hollandse meester. Dit kloeke boek telt meer dan 200 pagina's en is volledig in kleur uitgevoerd. Meer dan 175 schilderijen van Henk Helmantel - waarvan 100 nog nooit eerder gepubliceerd - vormen de ruggengraat van het boek. Daarnaast worden een aantal werken van collega kunstenaars, voorwerpen en beelden beschouwd die een bron van inspiratie zijn voor Henk Helmantel. Uiteraard is er ook aandacht voor zijn meer dan unieke werk- en leefruimte: Museum De Weem. Een unieke inkijk in een leven vol van kunst, bewondering, bouwen, schilderen en verzamelen.

 

Terug naar overzicht

€ 45,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De serene blik - isbn 9789462582552

Ype Koopmans, De serene blik. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket, Henk Helmantel. Uitgever WBooks, 2018, gebonden, 168 pagina’s.

Vier realisten, voortzetters van een grote Hollandse kunsttraditie. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Met deze vier kunstenaars omspant het boek bij de tentoonstelling De serene blik meer dan een eeuw realisme van topniveau. Maar in de kern zijn het eenlingen met een geheel eigen signatuur, niet te harnassen in één stroming. Op welke manier zetten zij onze vaderlandse genre-tradities voort. Waarin verschillen ze duidelijk van hun voorgangers, en van elkaar? Wat is hun geheim? Dit jaar viert Henk Helmantel bovendien zijn 50-jarige kunstenaarschap. Een mijlpaal die ook markeert hoe kunstcritici nog altijd worstelen met de positie van de figuratieve kunst. Deze realisten dirigeren onze blik - hoe dan ook - naar een bijna mysterieuze wereld waarin zij het gewone, het alledaagse, uittillen boven de werkelijkheid.

 

Terug naar overzicht

€ 24,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De kunst van de Bijbel - isbn 9789043528429

De kunst van de Bijbel. Verluchte manuscripten uit de Middeleeuwen, Scot Mckendrick & Kathleen Doyle. Uitgever Kok, 2017, gebonden, 336 pagina’s.

De kunst van de Bijbel laat middeleeuwse manuscripten van de Bijbel in al hun schoonheid en diversiteit zien. In dit bijzondere kunstboek nemen Scott McKendrick en Kathleen Doyle de lezer mee over een tijdsspanne van ruim 1000 jaar, langs 45 prachtig geïllustreerde Bijbelmanuscripten van over de hele wereld. De manuscripten zijn stuk voor stuk meesterwerken en bieden een unieke kijk op middeleeuwse kunst, literatuur en religie. Beide auteurs zijn werkzaam bij de British Library: Scott McKendrick als hoofd collectie Westelijk Erfgoed en Kathleen Doyle als hoofdcurator van geïllumineerde manuscripten.

 

Tijdelijke prijs € 39,99

 

Terug naar actueel

Terug naar overzicht

€ 39,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen