Leessuggesties Hadrian's Wall

Een grens van steen - isbn 9789079399789

Herman Vuijsje, Een grens van steen. Op avontuur langs de muur van Hadrianus. Uitgever Pharos, 2016, ingenaaid, 208 pagina’s. 

Een grens van steen Verslaafd aan een muur... erg poëtisch klinkt het niet. Maar dan ken je de Muur van Hadrianus nog niet! Herman Vuijsje en Marian van de Veen-van Rijk raakten in de ban van het kolossale bouwwerk dat keizer Hadrianus in 122 na Christus liet optrekken 'om de barbaren te scheiden van de Romeinen.' Nergens is de begrenzing van het Romeinse rijk nog zo goed te zien als hier, iets ten zuiden van de huidige Engels-Schotse grens. Het middengedeelte staat nog steeds overeind, slingerend door een fabelachtig mooi en verlaten landschap. Op andere plekken zijn kleinere stukken bewaard of is het verloop nog onbekend. Daardoor wordt een Wallwalk vanzelf een ontdekkingsreis. De Muur was 118 kilometer lang, ideaal voor een wandeltocht van een week. Dan loop je van kust tot kust, met tijd om je te verliezen in het prachtige snoer van musea, forten en tempels dat je onderweg aantreft. Korter kan ook - de mooiste gedeelten van de Wall zijn goed te bereiken per trein en bus. Een grens van steen is de ideale smaakmaker voor ieder die zich vast wil verkneukelen over zijn Wallwalk, of die onderweg wat verder wil kijken dan de Muur lang is.

 

Terug

€ 19,90

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Muur van Hadrianus - isbn 9789401912440

Adrian Goldsworthy, De Muur van Hadrianus. De Romeinse Limes in Groot-Brittanië. Uitgever Omniboek, 2018, ingenaaid, 240 pagina’s.

In 'De Muur van Hadrianus' schrijft oudhistoricus Adrian Goldsworthy over de Romeinse limes in Groot-Brittannië. Keizer Hadrianus besloot in het jaar 122 tijdens een rondreis door het rijk dat de noordgrens in Brittania versterkt moest worden. De 117 kilometer lange Muur van Hadrianus strekte zich uit van kust tot kust, net iets ten zuiden van de huidige grens met Schotland. De muur was een indrukwekkend vertoon van de Romeinse macht. Vooral in het midden staat de muur nog overeind, als levend monument in het landschap. In dit eerste deel in de serie Tastbaar Verleden beschrijft Goldsworthy de geschiedenis van de muur, van het ontwerp tot de bouw en het leven van de wachters.

 

Terug

€ 18,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Sabina, vrouw van Hadrianus - isbn 9789059972391

Nynke Smits, Sabina, vrouw van Hadrianus. Een bijzondere liefdesgeschiedenis. Uitgever Primavera Pers, 2017, ingenaaid, 290 pagina’s.

Keizer Hadrianus, oud en ziek, weigert zijn vrouw Sabina nog te ontvangen. Op zijn landgoed in Tibur verrijst een tempel voor de jonggestorven Antinous, de liefde van zijn leven. Nu haar kinderloze huwelijk een dieptepunt heeft bereikt, besluit de keizerin haar eigen koers te gaan varen. Wanneer ze verneemt dat het leven van haar beschermeling Fuscus, beoogd opvolger van Hadrianus, wordt bedreigd, gaat ze in het geheim naar Rome om hem te waarschuwen. Onderweg kijkt Sabina terug op haar leven: de vele reizen door het Rijk, de kennismaking met het ontluikende christendom, politiek gekonkel in Rome, haar liefdesverdriet en ten slotte het ontdekken van de ware toedracht van de dramatische gebeurtenissen tijdens die ene reis langs de Nijl.

Sabina was de stabiele factor in het leven van de rusteloze Hadrianus. Nynke Smits laat ons door de ogen van Sabina kijken naar schittering en schaduwzijden van de Pax Romana.

Nynke Smits (Leeuwarden, 1957) heeft na haar studie Klassieke Talen in Leiden enkele jaren les gegeven aan Drew University in Madison, New Jersey (Verenigde Staten). Na haar terugkeer in Nederland doceerde zij Latijn en Grieks aan verschillende scholen; sinds 1998 is zij werkzaam aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden.

 

Terug

€ 19,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Hadrianus, de rusteloze keizer - isbn 9789026324970

Anthony Everitt, Hadrianus. De rusteloze keizer. Uitgever Ambo, 2012, ingenaaid.

Hadrianus (76-138) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Romeinse keizers. Hij heerste over het Romeinse rijk toen het op zijn hoogtepunt was. Hij was slim en tactisch; hij wist dat verdere uitbreiding van het grondgebied zich op den duur tegen het Romeinse rijk zou keren en dat het uiteindelijk ineen zou kunnen storten. Meer dan enig andere keizer hield Hadrianus van poëzie en filosofie. Hij maakte de Romeinen vertrouwd met de Griekse kunst en wetenschap, en hij reisde door het hele Romeinse rijk, dat zich in zijn tijd uitstrekte van Spanje tot Turkije en van de Zwarte Zee tot Marokko. Hij liet imposante bouwwerken na, waaronder 'zijn' Villa Adriana in Tivoli en de beroemde Muur van Hadrianus in Noord-Engeland.

 

Terug

€ 20,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Vindolanda - isbn 9781848682108

Robin Birley, Vindolanda. Everyday Life on Rome’s Northern Frontier. Uitgever Amberley, 2009, ingenaaid, 208 pagina’s. 

The beautiful site the Romans called Vindolanda lies in south-west Northumberland, in the district of Tynedale, more or less half way between the North Sea east of Newcastle and the Irish Sea to the west of Carlisle. It is just within the boundary of the Northumberland National Park, and is a part of the World Heritage Site of Hadrian's Wall. The Wall itself was built on the whinstone ridge a mile to the north, with the fort of Housesteads two miles to the north-east, and that of Great Chesters five miles to the north-west. This book follows the site throughout its many phases of use and occupation. It explores the everyday life of those who lived and worked on the site and provides valuable new insight into the larger context of Rome's Northern Frontier: Hadrian's Wall. The translations of the Vindolanda Scrolls ('send fresh socks' etc) are also a treat!

 

Terug

€ 27,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Hadrians Wall - isbn 9781445640259

Patricia Southern, Hadrians Wall. Uitgever Amberley, 2016, gebonden, 464 pagina’s. € 45,00

Hadrian’s Wall is a major World Heritage site, set in stunning countryside in Cumbria and Northumberland, where the Wall and its forts are the most visited Roman remains in Britain. It runs through the narrow gap across the Pennines between the Solway Estuary in the west to the appropriately named Wallsend on the River Tyne in the east. For much of its length it is still visible, especially in the central sector where it runs along the north-facing cliff known as Whin Sill.

 

Building started around AD 122 after the Emperor Hadrian visited the north of Britain and inspected sites in person to mark out the line of his new frontier. Hundreds of Roman legionaries from Chester, Caerleon and York marched north to quarry the stone and build the Wall, which took several years to complete.

 

This book tells the story of how the Wall was built and manned by Roman soldiers, what life was like on the frontier and what happened to it when the Romans left.

 

Terug

€ 45,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

80-jarige oorlog Noord Nederland

Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven - isbn 9789041709790

Jan Blokker, Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? Uitgever Rainbow, 2013, ingenaaid.

Half een gids, half een ontdekkingsreis en tussen de bedrijven door een lesje geschiedenis zoals oude onderwijzers het gaven. Waarom is er tussen Aken en Reims een Charlemagne-route, en tussen Cannes en Parijs een Route Napoléon, en hebben wij van Heiligerlee tot de Mookerhei geen Tocht van de Tachtigjarige oorlog? Deze tocht zou in een zomervakantie bijna te fietsen zijn, en in een herfstvakantie met gemak met de auto af te leggen: langs al die kleine stadjes en dorpjes als Groenlo, Doesburg en Sluis, die vier eeuwen geleden strategische knooppunten waren in een ware strijd om vrijheid. Jan Blokker voegde daad bij woord en ondernam, af en toe vergezeld door fotograaf Eddy Posthuma de Boer, een reis door het openluchtarchief van Nederland.’ Blokker is de geschiedenisleraar die we allemaal gehad zouden willen hebben, een glashelder verteller, met een goed oog voor de treffende anekdote en het beeldende detail.' HET PAROOL

'Een voortreffelijk overzicht van de Opstand en de Tachtigjarige Oorlog, dat met terloops gemak door de reisbeschrijving heen is geweven.' TROUW

 

Terug

€ 10,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Tachtigjarige Oorlog - isbn 9789401911344

Arnout van Cruyningen, De Tachtigjarige Oorlog. De vrijheidsstrijd van de Lage Landen. Uitgever Omniboek, 2017, ingenaaid, 192 pagina’s.

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de slag bij Heiligerlee plaatsvond en de Nederlandse Opstand begon. In 'De Tachtigjarige Oorlog' vertelt Arnout van Cruyningen je alles wat je moet weten over deze Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog. Over het ontstaan en de opbouw van het Staatse Leger, de vele bloedige slagen ter land en ter zee, de geuzen en de vrede van Münster in 1648. Wat begon als een opstandige oprisping in een uithoek van het Spaanse rijk liep uit op een ware revolutie. Na ruim tachtig jaar was in de Nederlanden alles veranderd: staatsvorm, religie, politiek, cultuur en economisch systeem.

Aan het eind van de oorlog bevond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zich in een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw. Dit beknopte en toegankelijke overzichtswerk beschrijft de strijd tegen Spanje: een cruciale periode in onze vaderlandse geschiedenis. Prachtig geïllustreerd in kleur. Met kaders over hoofdrolspelers als Willem van Oranje, Kenau en Pieter van de Werff.

 

Terug

€ 15,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Tachtigjarige Oorlog. Opstand en consolidatie - isbn 9789057308383

S. Groenveld, De Tachtigjarige Oorlog. Opstand en consolidatie in de Nederlanden (1559-1650). Uitgever Walburg Pers, 2012, gebonden, 432 pagina’s.

Van Willem van Oranje, de hertog van Alva, koning Filips II, de Watergeuzen en Johan van Oldenbarneveldt tot de Unie van Utrecht, de Slag bij Nieuwpoort, het Turfschip van Breda, Leidens Ontzet, het Twaalfjarig Bestand en de Vrede van Munster... De Tachtigjarige Oorlog is een van de belangrijkste perioden uit de geschiedenis der Nederlanden. In die woelige tijd werd de basis gelegd voor het Nederland zoals wij dat nu kennen. De strijd die in de loop van de 16de eeuw binnen de Lage Landen uitbrak - tegen het beleid van Filips II en vóór godsdienstvrijheid - leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Met de langverwachte herziening van de standaardwerken De kogel door de kerk? en De bruid in de schuit biedt deze uitgave voor het eerst een totaaloverzicht van de Tachtigjarige Oorlog (1559-1650). De tekst is volledig aangepast aan de huidige stand van de wetenschap en werd voorzien van een geactualiseerde beredeneerde bibliografie en vele illustraties in kleur. Aan bod komen de staatsrechtelijke, economische, maatschappelijke en godsdienstige aspecten van dit boeiende tijdvak. De auteurs - autoriteiten op het terrein van Opstand en Republiek - zijn erin geslaagd om de Tachtigjarige Oorlog op een wetenschappelijk verantwoorde, maar aansprekende wijze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

 

Terug

€ 69,95

€ 39,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Opstand 1568-1648 - isbn 9789401912662

Arnout van Cruyningen, De Opstand 1568-1648. De strijd in de Zuidelijke- en Noordelijke Nederlanden. Uitgever Onmiboek, 2018, ingenaaid, 320 pagina’s.

In 'De Opstand 1568-1648' behandelt Arnout van Cruyningen alle aspecten van de Tachtigjarige Oorlog, tegenwoordig vaak de Nederlandse Opstand genoemd. Precies 450 jaar geleden begon de strijd van de Lage Landen tegen het Spaanse koninkrijk. In dit boek komen alle hoofdrolspelers aan bod: de edelen Egmont, Horne en Oranje als oppositie tegen de landvoogdes, de koning en zijn dienaren Alva, Parma en Granvelle. Het gaat in op de religieuze hervormingen in het noorden en zuiden, de rol van de steden en de staten, de Republiek met zijn stadhouders en het zuiden onder de aartshertogen, de familie Nassau, de vrede van Münster. De immigratie van Vlaamse protestanten naar de Hollandse steden leidde tot een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw. Rijk geïllustreerd in kleur, met tijdlijn en register.

 

Terug

€ 27,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

In naam van Oranje - isbn 9789057309496

In naam van Oranje, Jaap van de Wal. Uitgever Walburg Pers, 400 pagina's. 

Holland, 1572. Tijdens de koudste winter van de eeuw haast kapitein Jack van Rijn zich met een dringend bericht van Leiden naar Delft. Met de brief brandend in zijn binnenzak duwt hij al schaatsend het ijs van de donkere Vliet onvermoeibaar onder zich door. Deze informatie mag niet in de verkeerde handen vallen. De situatie in de Nederlanden dreigt onhoudbaar te worden nu de legers van de Hertog van Alva de gebieden van Antwerpen tot Amsterdam teisteren. De Spaanse bloedraad is meedogenloos. De zwakke positie van de stadhouder veroorzaakt een machtsstrijd tussen de Nederlandse edelen die de ondergang van de Nederlanden kan betekenen. Jack van Rijn wordt meegezogen in een complot om de watergeuzen aan land te krijgen en de Spaanse onderdrukking te breken. Jack beseft echter niet dat hij door zijn deelname het leven van zijn zoon op het spel heeft gezet. Terwijl de hoge heren onderling slaags raken, brengt de zoektocht naar zijn zoon de getergde kapitein zelfs voor Willem de Zwijger en zijn Admiraals. Daarna breekt de hel pas echt los.

 

Terug

€ 19,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Leessuggesties bij Langs de Rijn

Emo's reis - isbn 9789087047009

Emo's reis, Dick E.H. de Boer. Uitgever Verloren B.V. 496 pagina's.

In Emo's reis volgt prof.dr. Dick E.H. de Boer de tocht die de Fries-Groningse abt Emo tussen november 1211 en juli 1212 naar Rome maakte. Op basis van de Kroniek van het klooster Bloemhof en met gebruik van talrijke historische documenten schetst hij van dag tot dag een beeld van het landschap en de samenleving in het Europa van het begin van de dertiende eeuw, gezien door de ogen van Emo én door die van een moderne reiziger. Meer dan 800 afbeeldingen en teksten, van troubadoursliederen tot kronieken, openen vensters op de fascinerende wereld van 800 jaar geleden. Aan de hand van schematische kaarten loopt Emo's route als een rode draad door het boek.

 

Terug

€ 27,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Emo's labyrint - isbn 9789081609913

Emo's labyrint, Ynskje Penning. Uitgever: Penningboek, 464 pagina's.

Een historische thriller gebaseerd op een eeuwenoude kroniek, nagelaten door abt Emo van Wittewierum. Schrijfster Ynskje Penning reconstrueerde in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen het leven van deze opmerkelijke kloostervader, die in de winter van 1211-1212 naar de paus in Rome reisde om zijn klooster te redden uit handen van de bisschop van Munster. 

In het jaar 1211 schenken parochianen van Wierum hun eigen kerk aan Nijeklooster, het klooster van proost (en latere abt) Emo. De bisschop van Munster maakte de schenking ongedaan, veroordeelt de proost en wil de kerk bij zijn bisdom inlijven. Emo is diep verontwaardigd over zoveel onrecht. Hij reist midden in de winter naar Rome om zijn recht te halen bij de paus en raakt ongewild betrokken bij de grote politieke problemen van zijn tijd: de kruistochten, de oorlog tegen de saracenen, de strijd om de Duitse keizerskroon en de verdwijning van de keizer van Constantinopel. 

Ondanks de tegenslagen tijdens zijn levensgevaarlijke reis houdt Emo vol en krijgt in Rome uiteindelijk gelijk. Maar op de terugweg blijkt de pauselijke bul gestolen. Alle moeite is voor niets geweest en Emo stort in...

 

Terug

€ 18,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen