Uitgebreide informatie literatuur

De Trooster - isbn 9789044540147

De trooster, Esther Gerritsen. Uitgever: de Geus, 224 pagina's.

Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.

Esther Gerritsen volgt het verhaal van de conciërge parallel aan het lijdensverhaal van Christus. Op de haar bekende scherpe manier ontleedt ze de relaties tussen mensen, de verwachtingen en belangen die daarbij spelen en ze stelt de vanzelfsprekendheid der dingen ter discussie.

 

"In ‘De Trooster’ spreek Esther Gerritsen de taal van een gelovige, koster Jacob, eenvoudig in zijn geloof, gecompliceerd als mens." (citaat in: Trouw Letter & Geest)

 

Terug

€ 20,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De ommegang - isbn 9789021403939

De ommegang, Jan van Aken. Uitgever: Querido, 628 pagina's.

In het vroege voorjaar van 1415 heeft de geheugenkunstenaar en magister Isidorus van Scarborough een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus’ zoektocht naar kennis, die hem al tot aan de rand van de wereld had gebracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar het Duitse stadje Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om Europa van de ondergang te redden. Maar zullen ze luisteren naar de ideeën van Isidorus?

De ommegang is een meeslepende historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen, met op de achtergrond het Concilie van Konstanz, dat plaatsvond op initiatief van koning Sigismund: een bepalende episode in de Europese geschiedenis.

 

Terug

€ 22,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Nachtschrijver - isbn 9789025444518

Nachtschrijver, Jannie Regnerus. Uitgever: Atlas Contact, 112 pagina's.

'Nachtschrijver' van Jannie Regnerus gaat over Hannah, een restaurator in het Rijksmuseum. Het is haar werk om schilderijen te ontdoen van troebel vernis om de oorspronkelijke kleuren en details tevoorschijn te halen. Per toeval stuit ze op het werk van een blind geworden Friese dichter. Als ze hem hoort voordragen tijdens een poëziefestival weet ze dat ze deze man wil ontmoeten. Ze voelt een sterke verwantschap met hem, met de manier waarop hij in zijn geheugen door veertig jaren duisternis heen moet graven om daaronder weer bij het licht en de kleuren te komen, de beelden uit zijn jeugd van het Friese oerlandschap waarin ook Hannah opgroeide.

Ze besluit hem achterna te reizen naar het Waddeneiland waar hij iedere zomer kampeert en stuurt aan op een ontmoeting. In intieme gesprekken verkennen ze de werking van het geheugen, de verbeelding en het scheppingsproces.

Het is de ongewone combinatie van beelden-associaties-taal die deze roman tot een wonder van verbeelding maakt.

 

Terug

€ 21,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Van Constantijntje tot Tonio - isbn 9789087047238

Van Constantijntje tot Tonio, het dode kind in de Nederlandse literatuur, Rick Honings/Olga van Marion. Uitgever: Verloren B.V., 269 pagina's.

Al in de vroegmoderne tijd wist Joost van den Vondel zijn publiek diep te raken met het gedicht over zijn overleden zoontje Constantijntje. Ook in de negentiende eeuw uitten vele dichters het verdriet om hun gestorven kinderen in hun werk, zoals Willem Bilderdijk, Hendrik Tollens en François HaverSchmidt. Recentelijk is er een ware hausse aan 'dodekindliteratuur'. Denk maar eens aan Schaduwkind van P.F. Thomése, Contrapunt van Anna Enquist en Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Ook in de jeugdliteratuur komt het thema voor. Deze bundel sluit aan bij de huidige internationale belangstelling voor representations of childhood death in kunst en literatuur. Er wordt ingegaan op de achtergrond van deze literatuur en het effect ervan op lezers. Als geheel biedt deze bundel een overzicht van hoe het dode kind in de loop der tijd is gerepresenteerd in de Nederlandse literatuur, vanaf de middeleeuwen tot nu.

 

Terug

€ 29,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De mooiste dag - isbn 9789046821947

De mooiste dag, Stevo Akkerman. Uitgever: Nieuw Amsterdam, 208 pagina's.

Als Therese in het ziekenhuis ligt om te bevallen van haar eerste kind, is het erop of eronder. Niet alleen voor haar en haar kind, maar ook voor de mensen die op de gang staan te wachten: haar man, haar vader en haar zus – het zwarte schaap van de familie. Alleen Agnes, Thereses moeder, is onvindbaar. 

Maandenlang heeft ze haar dochter overladen met liefde en cadeaus, om vast te houden wat onvermijdelijk verloren zou gaan. Waarom is ze juist nu afwezig? En is ze, na alles wat gebeurd is, nog welkom bij degenen die ze meer liefheeft dan wie ook?

 

Terug

€ 18,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Hier - isbn 9789021409580

Hier, Joke van Leeuwen. Uitgever: Querido, 232 pagina's.

Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk, de mensen vieren er jaarlijks hun feesten. Stamvader is van elders gekomen om de grens te bewaken, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk.

Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op en zorgt diens vrouw Mara voor haar eigenwijze schoonvader, terwijl ze op betere tijden blijft hopen. Licht en warmte komen van Kleine, hun dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert.

Waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen?

 

Terug

€ 18,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Reddende Engel - isbn 9789057598609

Renate Dorrestein, De Reddende Engel

 "De Reddende Engel": Ik had in Alicia's bed geslapen, ik had in haar gebarsten spiegel gekeken. Er bestond vast wel een naargeestig sprookje waarin het niet goed met je afliep als je dat deed. Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert een andere vrouw, de verteller van dit verhaal, op de plek des onheils. Terwijl zij onbedoeld allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op. 

In haar twintigste roman keert Renate Dorrestein terug naar de door haar geliefde gothic novel. Hella S. Haasse schreef daarover: "Het zijn historisch gezien niet de minst begaafden onder de romancières geweest die in het "gotieke" verhaal de vorm bij uitstek gevonden hebben om haar onbehagen te verwoorden. Ik geloof dat de queeste naar de eigen identiteit de kern vormt van al Renate Dorresteins romans.' Reddende engel is een spannende psychologische roman over naastenliefde, eigenbelang en het verlangen ergens bij te horen. 

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Dagelijks werk - isbn 9789057599132

Dagelijks werk, Renate Dorrestein.

Dagelijks werk is de literaire autobiografie van Renate Dorrestein: scherp, grappig en inspirerend.

Met een fonkelend mozaïek van opzienbarende teksten blikt ze terug op vijfenveertig jaar schrijven: over de lezer als bondgenoot, fatsoen, bewuste kinderloosheid, ouder worden en de ontdekking van de clitoris.

Dorrestein legt aldus de veranderende wereld, maar ook zichzelf en haar schrijverschap nietsontziend uit. 

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Een kantoor op stand - isbn 9789025450809

Een kantoor op stand | Auteur: Hans Veeken | Uitgever: Atlas Contact | Nederlandstalig | Paperback | augustus 2017 | 320 pagina's.

In 'Een kantoor op stand' van Hans Veeken gaat een nieuwe hoofdredacteur vol werklust en ambities aan de slag bij het befaamde en gereputeerde 'Medisch Tijdschrift'. Maar zoals het zo vaak gaat met dergelijke traditionele bolwerken blijken de ingesleten gebruiken hardnekkig, zo hardnekkig dat het de nieuwe hoofdredacteur moeite kost om zijn collega's te overtuigen van de noodzaak tot aanpassing aan de veranderende tijd. Langzaam maar zeker lijkt hij in staat de barrières van vastgeroeste tradities en onwil te slechten, tot hij stuit op tegenwerking die zo vindingrijk is dat er sprake lijkt te zijn van een samenzwering. 

In geestige dialogen en nietsontziende beschrijvingen schetst Veeken het reilen en zeilen op kantoor. Hij houdt een vergrootglas boven een gesloten gemeenschap en neemt de drijfveren, frustraties en angsten waar van mensen die als collega's veroordeeld zijn tot elkaar. Ze werken ogenschijnlijk samen om iets tot stand te brengen, maar zijn in feite uit op elkaars ondergang. 

 

Terug

€ 21,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Winter in Amerika - isbn 9789025450922

Winter in Amerika | Auteur: Rob van Essen | Uitgever: Atlas Contact | Nederlandstalig | Paperback | augustus 2017 | 224 pagina's.

In "Winter in Amerika' van Rob van Essen heeft de hoogbejaarde schrijver Winter, de laatst overgeblevene van de Grote Vier, zich teruggetrokken in het oosten van het land, waar hij in een tijdelijk onderkomen aan zijn memoires werkt. Als redacteur van uitgeverij Vreugdenhil moet Katja Ouwehand ervoor zorgen dat Winter zijn memoires voltooit voordat hij zijn geestelijke vermogens kwijtraakt. Tijdens haar bezoeken aan hem realiseert ze zich dat ze niet alleen de greep op zijn boek aan het verliezen is, maar ook op haar eigen leven.

De verhalen van Rob van Essen (1963) werden onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs, maar ook zijn romans mogen zich verheugen in laaiend enthousiaste reacties en nominaties voor prestigieuze prijzen.

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Beren en Lúthien - isbn 9789022580912

Beren en Lúthien | de terugkeer naar Midden-aarde | Auteur: J.R.R. Tolkien | Uitgever: Boekerij | Nederlandstalig | Hardcover | augustus 2017 | 280 pagina's.

De epische romance tussen Beren en Lúthien die ten grondslag ligt aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit In de ban van de ring nu voor de eerste keer gepresenteerd als een volwaardig, op zichzelf staand verhaal

Het verhaal van Beren en Lúthien is een essentieel element in de evolutie van De Silmarillion, de mythes en legendes die stammen uit het begin van Midden-aarde. Tolkien schreef het verhaal een jaar nadat hij terugkeerde uit Frankrijk, waar hij eind 1916 vocht bij de Somme.

Centraal staat het lot dat de liefde van Beren en Lúthien overschaduwt: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Haar vader, een heerser binnen het elfenrijk, is het niet eens met de liefde en draagt Beren een onmogelijke taak op die hij moet volbrengen voordat hij met Lúthien zal mogen trouwen. Dit leidt tot de heroïsche poging van Beren en Lúthien om samen de gevaarlijkste van alle slechte wezens, Morgoth, De Zwarte Vijand, te beroven van een Silmaril.

 

De pers over het werk van J.R.R. Tolkien:

"Het verhaal van Beren en Lúthien was zo belangrijk voor Tolkien dat de namen op de grafsteen van de schrijver en zijn vrouw staan.' NRC Handelsblad

"De kinderen van Húrin is een waardevolle toevoeging aan een van de meest geliefde mythologieën in de Engelse literatuur.' The Guardian

"Majestueus! Lezers van De hobbit en In de ban van de ring zullen in De Silmarillion een eigen wereld vinden, middeleeuwse romances, stoere sprookjes, en heftige oorlogen die bol staan van heroïsche razernij. Overrompelend.' Time Magazine

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De kennismaking - isbn 9789028270206

De kennismaking | faxen aan Ger | Auteur: Nicolien Mizee | Uitgever: G.A. van Oorschot B.V. | Nederlandstalig |   Hardcover | juli 2017 | 393 pagina's.

In 1994 krijgt Nicolien Mizee les in scenarioschrijven van Ger Beukenkamp. Er ontvouwt zich een klassieke meester-leerlingrelatie. Nicolien ziet in Ger een boven de normale mensen verheven God. Om ook buiten de lessen haar gedachten aan de zijne te kunnen spiegelen, begint ze hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Ger antwoordt nooit.

De kennismaking. Faxen aan Ger (1994‒1997) is het geopenbaarde deel van een eenzijdige fascinatie. En het is meer, het is een vormgegeven dagboek van Nicolien Mizee, haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. De kennismaking is een verzameling schitterende portretten, geestige gebeurtenissen, droevige misverstanden, wezenlijk gekonkel. Steeds oprecht, vaak briljant geformuleerd. 

 

Terug

€ 24,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Weerzien in het midden van de aarde - isbn 9789041420954

Weerzien in het midden van de aarde | Auteur: Nathan Englander | Uitgever: Ambo/Anthos | Nederlandstalig |   Hardcover | januari 2018 | 237 pagina's.

Weerzien in het midden van de aarde is de langverwachte nieuwe roman van de Pulitzerprijs genomineerde Nathan Englander. Nathan Englander debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Verlost van vleselijke verlangens, gevolgd door zijn veelgeprezen roman Het ministerie van Buitengewone Zaken. Zijn verhalenbundel Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben verscheen in 2012 en werd enthousiast onthaald.

'Superieure vertelkunst.' - Vrij Nederland

 

Israël 2014, nabij Tel Aviv. De naamloze Gevangene Z wordt al jarenlang in de gaten gehouden door drie camera's (vier zou een overkill zijn) en één bewaker. De enige die hem kan vrijlaten is de Generaal, maar die ligt in coma - iets wat de Gevangene niet weet. 

Een aantal jaar daarvoor sloten een Palestijn en een Canadese zakenman een merkwaardig soort vriendschap in Berlijn, die op desastreuze wijze werd beëindigd toen de Canadees een Israëlisch geheim agent bleek. Niets is wat het lijkt in deze politieke roman, want wie vertelt de waarheid? Alles blijkt met elkaar verband te houden, met Palestina en met Israël, om te eindigen in een romantisch diner op een schuilplek in het midden van de aarde. Want zelfs in een conflictgebied bloeit liefde op.

 

Terug

€ 21,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Ochtend op Denmark Hill - isbn 9789026339257

Ochtend op Denmark Hill | Auteur: Matthijs Eijgelshoven | Uitgever: Ambo/Anthos | Nederlandstalig | maart 2018 | 243 pagina's.

In 'Ochtend op Denmark Hill' weet Matthijs Eijgelshoven met haarscherpe observaties de essentie van vriendschap, liefde en kunst te vatten, in een verhaal dat het leven schetst zoals het is. 'Ochtend op Denmark Hill' heeft een sensitieve ondertoon, is in een vloeiende stijl geschreven die varieert in intensiteit en tempo. Eijgelshoven debuteerde met 'Retour Calypso' en leverde een bijdrage aan de succesvolle bundel van Auke Hulst 'Als dit zo doorgaat'.

Sebastian Nicolas gaat naar Londen voor een tentoonstelling van zijn werk. Hij heeft afgesproken met zijn oude vriend Pablo, maar deze zegt de afspraak af en verdwijnt daarna spoorloos. Ooit heeft de vriendschap met Pablo Sebastians eenzaamheid verdreven, in de tijd dat hij als jonge kunstenaar in Bilbao aan de weg timmerde. Hoe trouw is hij aan zijn vriend gebleven? En aan zichzelf? 

 

Terug

€ 18,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Zomerhuis - isbn 9789026340369

Zomerhuis | Auteur: Vigdis Hjorth | Uitgever: Ambo/Anthos | Nederlandstalig | Paperback | januari 2018 | 316 pagina's.

'Zomerhuis' van Vigdis Hjorth is een aangrijpende roman over schuld en vergeving, die in Noorwegen voor veel controverse zorgde. Er ontstond een fel literair debat rond 'Zomerhuis', net zoals bij Knausgård, over de vraag wat waarheid is en wat fictie in een roman. Wat doet het met diegenen die zichzelf herkennen in de personages? Tot hoever mag je gaan? 

Vigdis Hjorth heeft al een indrukwekkende literaire carrière opgebouwd en is een van de bekendste Noorse schrijvers. Hjorth heeft meerdere prijzen op haar naam. Haar boeken verschenen in meer dan tien landen. 'Zomerhuis' is haar eerste roman in het Nederlands.

De twee zussen Astrid en Åsa erven beiden een zomerhuis op het Noorse eiland Hvaler. Ze hebben jarenlang voor hun ouders gezorgd en de twee huizen onderhouden. Maar er zijn nog twee kinderen, die zich jaren geleden hebben afgekeerd van hun ouders. Tijdens de ontluisterende gesprekken die volgen uit het hernieuwde contact, komt een verhaal naar boven dat heftige emoties losmaakt bij alle vier. Verborgen geheimen komen aan het licht en de onderlinge verhoudingen worden op scherp gezet. 

 

Terug

€ 20,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Rusluie - isbn 9789026336096

De Rusluie | een familie-epos | Auteur: Nicole Harmsen | Uitgever: Ambo/Anthos | Nederlandstalig | Paperback | september 2018. 

 

Nicole Harmsen schreef met 'De Rusluie' een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven. 'De Rusluie' is Harmsens debuutroman.

Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker. 

Het verhaal van Clara vormt de start van dit schitterende familie-epos dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze grote historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden. 

 

Terug

€ 21,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Zwart - isbn 9789025451547

Zwart | Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen | Auteur: Vamba Sherif & Ebissé Rouw | Uitgever: Atlas Contact | Nederlandstalig | Paperback | januari 2018 | 208 pagina's.

 

Hoezeer de in "Zwart', samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw, opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwart-zijn veel meer is dan alleen kleur.

Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99 % uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen migranten uit Afrika hebben zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven.

Met werk van: Simone Atangana Bekono, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Olave Nduwanje, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia U. Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally, Chika Unigwe.

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Het tumult van de tijd - isbn 9789025451790

Het tumult van de tijd | Auteur: Julian Barnes | Uitgever: Atlas Contact | Nederlandstalig | Hardcover | januari 2018 | 224 pagina's.

Van de auteur van "Alsof het voorbij is". Wat laten we achter aan het eind van ons leven? Wat hebben we werkelijk bijgedragen, los van onze artistieke of intellectuele prestaties? En welke prijs hebben we daarvoor moeten betalen? Dit zijn de vragen die steeds terugkomen in het werk van Julian Barnes. In Het tumult van de tijd verkent Barnes deze thema's via de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975). Het is een verhaal over de botsing tussen Kunst en

Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken.

Julian Barnes (1946) is de enige auteur die zowel de Prix Médicis als de Prix Femina won. In 2011 ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, een Britse oeuvreprijs. Alsof het voorbij is werd bekroond met de Man Booker Prize.

'Barnes wekt de componist succesvol tot leven. Zijn observaties zijn raak en soms prachtig, zijn toon is mild en berustend.' – Elsevier

 

Terug

€ 15,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Spoo pee doo - isbn 9789025451813

Spoo pee doo | we bestellen nog een drankje | Auteur: Dimitri Verhulst | Uitgever: Atlas Contact | Nederlandstalig | Hardcover | januari 2018 | 160 pagina's.

Europa staat in brand, maar onverschillig bestellen we nog een glas. Verdedigen we onze vrijheden, of verdedigen we onze leegte?

Terreur is niet blind, sterker nog, hij heeft het gemunt op onze westerse verworvenheden. Europa beeft en siddert, voelt zich door een reveille van godsdienstfanatisme plotsklaps teruggeworpen naar een era die het definitief verlaten dacht te hebben. Dimitri Verhulst schreef er een roman over: 'Spoo Pee Doo'.

Hebben we onze monsters zelf gevoed? De urgentie aan antwoorden en oplossingen kan niet worden ingelost. Maar, in alle machteloosheid misschien, we kunnen de aanslagen van gruwel beantwoorden met aanslagen van schoonheid, aanslagen van literatuur. De inkt moet vloeien, omdat ook hem de droogte dreigt te worden opgelegd.

Over de botsing tussen godsdienstfanatisme en vrijheden, van wat dan ook.

 

Terug

€ 12,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De dochter van de houtzager - isbn 9789023950790

De dochter van de houtzager | Auteur: Vibeke Olsson | Uitgever: Boekencentrum | Nederlandstalig | Paperback | januari 2018 | 368 pagina's.

 

Aangrijpende sociaal-historische roman over een van de grootste negentiende-eeuwse arbeidersstakingen in de Zweedse houtindustrie

Noord-Zweden, 1897. Britta van 10 jaar maakt lange dagen als lattengrietje in de houtzagerij - maar als ze thuiskomt is er weinig eten. Op een dag hoort ze vader en de andere arbeiders in het geheim praten over staken. De zagerij komt tot stilstand.

Het antwoord van de regering op het vreedzame protest van de arbeiders is schokkend. Angstig en hongerig wachten Britta en haar moeder af of vader weer veilig thuis komt.

'Je sluit de kleine Britta direct in je hart, en als het kon in je armen.' Irma Joubert, auteur

'Een prachtige roman, ik kan niet anders zeggen. (...) Koop en lees.' - Nederlands Dagblad

'Een pakkende roman waar je snel in ondergedompeld wordt.' Maud Osinga, Boekhandel Osinga

'Britta is een van de ontroerendste hoofdpersonen uit de hele Zweedse literatuur.' - Svenska Dagbladet

Vertaler Lia van Strien vertaalde eerder alle romans van Torgny Lingren voor het Nederlandse taalgebied.

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Het meisje dat verdween - isbn 9789023952015

Het meisje dat verdween | Auteur: Els Florijn Els Florijn | Uitgever: Mozaïek Junior | Nederlandstalig | Paperback | januari 2018 | 232 pagina's.

Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als haar ouders in 1943 bericht krijgen dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken – zonder Ditte. Zij wordt meegegeven aan de huishoudster, in de hoop dat de sd het kleine meisje met rust zal laten. Maar het ondenkbare blijkt mogelijk: door toedoen van de burgemeester wordt Ditte anderhalve week later al opgehaald en helemaal alleen op transport gezet naar Auschwitz. Daar wordt het driejarige meisje direct na aankomst vergast. 

Lotte, pleegzus van Ditte, overleeft de oorlog en gaat jaren later terug naar het dorp waar ze opgroeide. Daar beleeft ze het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het afschuwelijke drama: Ditte die ze nooit meer heeft teruggezien, van wie niets meer terug te vinden is; zelfs geen foto.

Het meisje dat verdween is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Frank uit het Betuwse Lienden.

 

Terug

€ 10,00

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Memoires van een ijsbeer - isbn 9789056725990

Memoires van een ijsbeer | Auteur: Yoko Tawada | Uitgever: Signatuur | Nederlandstalig | Paperback | januari 2018 | 288 pagina's.

Drie generaties van getalenteerde en wereldberoemde circusartiesten en auteurs, die toevallig ijsberen in de mensenwereld zijn, vertellen hun verhaal. De grootmoeder, een voormalig circusartieste schrijft per ongeluk een zeer succesvolle autobiografie in de Sovjet-Unie, maar vlucht via West-Duitsland naar Canada, waar het klimaat een stuk beter is. Haar dochter Tosca vertrekt juist weer naar de DDR en wordt een wereldster in het circus daar. Als haar zoon Knut wordt geboren, laat ze de zorg aan mensen in de dierentuin over. Knut heeft een prima leven onder de omstandigheden, totdat zijn verzorger Matthias verdwijnt…

Met Memoires van een ijsbeer heeft Yoko Tawada een prachtig, kafkaësk verhaal over menselijkheid, migratie en vervreemding door de ogen van ijsberen geschreven. Haar droge humor en intelligente observaties, haar empathie en taal maken dit een bijzondere leeservaring. 

"Verontrustend en opwindend vreemd. Met een behendige zwaai met haar literaire staf, laat Tawada de grens tussen mensen en dieren verdwijnen.' – Charles Foster, auteur van Leven als een beest

"Een gedurfd en grandioos koorddansnummer.' – WDR (Westdeutschen Rundfunk)

"Een auteur met diepe empathie. Haar taal is een personage op zich.' – New York Times Magazine

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Laatste vrienden - isbn 9789059367234

Laatste vrienden | Auteur: Jane Gardam | Uitgever: Cossee | Nederlandstalig | Hardcover | januari 2018 | 320 pagina's. 

Het zou een leven lang duren - en Betty is dan al overleden - totdat Edward Feathers en Terry Veneering, als 

advocaten felle tegenstanders in talloze processen, zich realiseren dat zij net zo goed vrienden hadden kunnen 

zijn. En toch: het blijft voor Edward ondanks dit voortschrijdend inzicht een raadsel wat Betty zo aantrekke-

lijk vond aan Veneering. Hij is dan wel een imposante verschijning en getrouwd met de mooiste vrouw uit een 

van de rijkste families van Hongkong, maar desalniettemin iemand die in de betere kringen van Hongkong 

(en in Engeland al helemaal!) als een parvenu wordt beschouwd. 

Over Veneerings afkomst waren er altijd geruchten.  Was zijn vader een circusartiest - of wellicht een Russi-

sche spion against the British Empire? Voor Feathers was dat gossip, hij wilde slechts weten waarom Betty nooit een kwaad woord over Veneering wilde horen. Maar zo'n vraag is not done voor Feathers - net als voor Veneering, die er uiteindelijk nooit achter kwam waarom Betty onomstotelijk trouw bleef aan haar onberispelijke man.

In het slotstuk van haar Old Filth-drieluik vertelt Gardam met de serene ironie van ouderdom en fatsoen, 

over de kunst van het zelfbedrog en de wonderbaarlijke capriolen van het leven. Maar vooral is Laatste vrienden een betoverende roman over een onverwachte vriendschap, de kunst van het vergeven en het vermogen om lief te hebben.

 

Terug

€ 22,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

Laat me niet vallen - isbn 9789029092180

Laat me niet vallen | Auteur: Willy Vlautin | Uitgever: J.M. Meulenhoff | Nederlandstalig | Hardcover | januari 2018 | 304 pagina's.

Een intense roman die zich afspeelt in het desolate Nevada en het gewelddadige Mexico.

Is het altijd goed om jeugddromen na te jagen?

Horace Hopper is een gevoelige jongen die op de Little Reese Ranch woont, kilometers van de bewoonde ­wereld. Als tiener werd hij in huis genomen door Mr en Mrs Reese, die nu in de zeventig zijn. De gezondheid van Mr Reese gaat steeds verder achteruit en zijn wens is dat Horace de ranch overneemt. Maar Horace verlangt ernaar professioneel bokser te worden en weet dat hij de ranch moet verlaten om zijn droom waar te maken.

We volgen Horace op een avontuurlijke reis door de ruige bergen van Nevada tot in de brute wereld van het Mexicaanse bokscircuit. Daar doet zijn naïviteit hem in moeilijkheden belanden – hij trekt louche figuren aan die gretig misbruik maken van zijn verlangens. Gaandeweg moet Horace leren zijn gevechten met moed en kracht te doorstaan – en niet alleen in de boksring.

 

"Willy Vlautin is een meester in het beschrijven van de Amerikaanse Midwest. Hij greep me flink bij mijn kladden: zo kun je dus ook schrijven.' De Groene Amsterdammer

'Willy Vlautin probeert niet, Willy Vlautin glorieert. In eenvoudige taal, maar ook met meanderende zinnen, beschrijft Vlautin kleine momenten van ietsje meer menselijkheid.' Vrij Nederland

"Vlautin slaagt erin, als een moderne John Steinbeck, om de hoop die de mensen koesteren onder woorden te brengen.' VPRO Boeken

"Een van de interessantste Amerikaanse auteurs van dit moment.' Tubantia

"Het prachtige van Vrij zit 'm in Vlautins meedogenloze, krachtige manier van schrijven. De personages zijn van een wonderbaarlijk realisme.' The Times

 

Terug

€ 19,99

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen

De Stille Plantage ('18) - isbn 9789054290889

Surinaamse klassieken 3 - De Stille Plantage | Auteur: Albert Helman | Uitgeverij Conserve | Nederlands | 1e druk | januari 1997 | Paperback | 245 pagina's

 

Een klassieker uit de twintigste-eeuwse Nederlandstalige literatuur.

Een Franse Hugenotenfamilie reist naar Suriname om daar op een plantage een nieuw leven te beginnen. Te midden van de altijd warme tropen ervaren zij de harde realiteit van de ongelijke strijd tegen het oerwoud, het onrecht van de slavernij en de gevaren van het rassenverschil.

'Helman is de lyrische chroniqueur van de strijd tussen mens en wildernis (die) geen rustpoos kent, een mythemaker die Suriname van aansprekende geschiedenis voorzag. Alleen al daarom zou ook hij de status van volksschrijver verdienen.' NRC Handelsblad

 

Terug

€ 27,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen