Molukkers in Drenthe: Assen en Westerbork

Klik op de foto voor aanmelden op de website van Historizon
Klik op de foto voor aanmelden op de website van Historizon

Deze dagtocht staat in het teken van de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog kwamen vanaf 1951 duizenden Molukkers (oud-KNIL-militairen) terecht in Drenthe. Ze kwamen terecht in het voormalige doorgangskamp Westerbork. De naam van het kamp werd gewijzigd in Woonoord Schattenberg. De meesten van hen droomden van een terugkeer naar de Molukken. Toch bleven veel van de Molukkers in Drenthe, net als hun kinderen en kleinkinderen. De expositie Menyala brengt deze geschiedenis in beeld.

 

Gids Nanneke Wigard neemt ons deze dag mee in de Molukse geschiedenis. Zij was jarenlang werkzaam voor het Moluks Museum, eerst als collectiebeheerder, de laatste twee jaar als zakelijk directeur. Zij ontwikkelde mede een boek en kennisspel over de reis van Molukkers naar Nederland in 1951: Ombak Maluku. Molukkers ongewild naar Nederland.



Menyala

De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe | Nederlands | Hardcover |16 april 2023 | 144 pagina's

 

Bijna drieduizend Molukse mannen, vrouwen en kinderen komen in 1951 in Drenthe terecht. Ze wonen er verspreid over zeven barakkenkampen en kennen elkaar in het begin soms nauwelijks. Wat de toekomst brengt is onduidelijk. Gaan ze terug naar de Molukken of blijven ze in Nederland? Met de verhuizing naar de Molukse wijken in Assen, Bovensmilde en Hoogeveen verdwijnt het laatste sprankje hoop op terugkeer. Jonge Molukkers komen in opstand. Tijdens de Molukse acties in de jaren ’70 zijn de ogen van de hele wereld op Drenthe gericht. In dit boek lees je hoe de Molukkers in Nederland terechtkwamen, hoe de zeven woonoorden in Drenthe van elkaar verschilden, wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten, hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker integreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Tussendoor maakt de lezer kennis met zeven jonge, ambitieuze Molukkers uit Drenthe. Ze vertellen over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst.

€ 24,95


Molukkers in kamp Westerbork

Het verhaal van woonoord Schattenberg 1951-1971 | Auteur: Guido Abuys | Nederlands | Paperback | 1 april 2011 | 195 pagina's

 

Molukkers in kamp Westerbork is een prachtig lees- en kijkboek met ruim 300 foto's, documenten en tekeningen. Het geeft een fascinerend beeld van een Molukse wereld op de Drentse hei. Tal van oud-bewoners, zowel Molukkers als inwonend personeel, komen aan het woord en vertellen over het dagelijks leven in het kamp. Ook omstanders vertellen over hun contacten met een andere cultuur. Voor de meeste betrokkenen is woonoord Schattenberg een onvergetelijke ervaring geweest, waar ze met een warm gevoel en vaak heimwee aan terugdenken. Op 22 maart 1951 arriveerden de eerste Molukse gezinnen in het voormalige doorgangskamp Westerbork. Deze oud KNIL-militairen en hun families waren in opdracht van de Nederlandse overheid vanuit het voormalige Nederlands-Indië naar Nederland gekomen. De naam kamp Westerbork werd gewijzigd in woonoord Schattenberg. In de loop der jaren zouden er meer dan 3.000 Molukkers komen te wonen. Er kwam een school, een ziekenhuis, een schouwburg, een bioscoop en een badhuis. Gaandeweg ontstonden vele contacten met de Nederlandse bevolking. Zo boden handelaren hun koopwaar aan of openden na de invoering van de zelfzorg een winkel in Schattenberg. Het verblijf in het woonoord zou tijdelijk zijn. Maar de beloofde terugkeer naar hun vaderland bleek een illusie en zo werd de Molukse bewoningsgeschiedenis de langste van het kamp. De laatste Molukse gezinnen vertrokken pas in 1971.

€ 29,95


Voor meer relevante boeken zie

Moderne geschiedenis